Jelovnik

Jeftine avio kompanije

 • Više od 950 avio kompanije
 • Croatia Airlines, Eurowings
 • Turkish Airlines
 • Letovi jeftiniji čak za 50%

Na koje destinacije lete niskobudžetne aviokompanije?

Niskobudžetne aviokompanije su za ljude koji ne žele da potroše previše na putovanje, te bi radije novac koji uštede kupujući karte za niskobudžetne letove potrošili na druge stvari.

 • Mreža konekcija koje nude niskobudžetne aviokompanije je veoma široka, i neke aviokompanije sa komplementarnim rutama surađuju sa svojim konkurentima kako bi ponudile jeftine avionske karte do najudaljenijih dijelova svijeta. Niskobudžetne aviokompanije koje slijeću na poljske aerodrome primarno nude rute unutar Evrope.

 • Aviokompanije lete do najpopularnijih gradova i odmarališta, primarno duž obale. Imajte na umu da su niskobudžetne aviokompanije fokusirane na profitabilnost, zbog čega je i veliki broj konekcija dostupnih samo tokom ljetne sezone, odnosno perioda kada su sigurni da će imati puno putnika.

 • Ukoliko grad ima više od jednog aerodroma, možete biti sigurni da niskobudžetne aviokompanije lete na onaj koji je udaljeniji od centra grada. Razlog tome su troškovi - što je aerodrom bliže centru grada, veće su i aerodromske takse i troškovi.

Ranking aviokompanije

  Aviokompanija Cijene karata Udobnost Tačnost Osoblje Ukupna ocjena Broj recenzija
1. Wizz Air Wizz Air (W6) 3.9 3.8 4.1 4.5 4 12171
2. Turkish Airlines Turkish Airlines (TK) 3.9 4.3 4.2 4.6 4.3 518
3. Pegasus Pegasus (PC) 3.7 3.4 3.9 4 3.7 164
4. Flydubai Flydubai (FZ) 3.5 3.5 3.6 4.1 3.7 54
5. Lufthansa Lufthansa (LH) 3.6 4.1 4.1 4.5 4.1 1825
6. Austrian Austrian (OS) 3.7 4.1 4.2 4.5 4.1 554
7. Croatia Airlines Croatia Airlines (OU) 3.3 3.9 3.8 4.4 3.8 43
8. Air Serbia Air Serbia (JU) 3.6 3.5 3.4 4.2 3.6 61
9. Eurowings Eurowings (EW) 3.7 4 4.1 4.4 4 541
10. Adria Airways Adria Airways (JP) 3.2 3.2 3.6 4 3.5 29

Koje aviokompanije su najjeftinije?

Prilikom analize troškova avionskih karata, u obzir treba uzeti ne samo cijenu karte.

 • Kada govorimo o niskobudžetnim aviokompanijama, kada platite za kartu, niste platili ni jedan komad prijavljenog prtljaga ili bilo koje druge usluge koja je dostupna prilikom leta ili tokom i nakon ukrcavanja. Jer su avioni sa kojih lete niskobudžetne aviokompanije obično locirani na periferiji ili desetinama kilometara izvan gradskih četvrti.

 • Provjerite koliko košta transport sa aerodroma do hotela. U eksternim slučajevima, može biti skuplji od slijetanja na drugi aerodrom. Ovo je samo jedan od razloga da razmišljate o ukupnim troškovima putovanja.

 • Naravno, možete kupiti jeftine karte za letove niskobudžetnim aviokompanijama i potrošiti jako malo novca. Ali imajte na umu zlatno pravilo – ukoliko zaista nije potreban, prijavljeni prtljag se ne isplati s obzirom na plaćanje dodatnih taksi. Većinu stvari za higijenu možete kupiti po dolasku na destinaciju.

Rasprodaja od strane aviokompanije

Cijene karata se često mijenjanju. Ovo je prilika da ulovite najjeftinije avionske karte.

 • Ove promjene se dešavaju iz mnogih razloga – zbog godišnjeg doba, broja zainteresovanih putnika, promjena cijena avionskih taksi. Neki putnici, ukoliko imaju dovoljno strpljenja, mogu naći nevjerovatne ponude koje koštaju i do svega 10% standardne cijene.

 • Promjenjivost cijena može biti I rezultat o onoga što svi priželjkuju i čekaju – specijalne rasprodaje od strane same aviokompanije, koje su nekada redovne, i povezane sa nekim događajem ili praznikom, ili bez ikakve ranije najave i specijalnog razloga. Na primjer, LOT ima promotivne cijene svake srijede, što znači niže cijene za odabrane rute.

 • Niskobudžetne kompanije imaju i rasprodaje tokom kojih karte za neke letove mogu koštati svega par eura. Skoro uvijek postoji baza jeftinih avionskih karata za novootvorene rute. Vrijedi pratiti ove događaje, jer kada su specijalne ponude aktivne, karte se vrlo brzo rasprodaju.

Niskobudžetne aviokompanije u Bosni

 • U posljednje vrijeme je putovanje niskobudžetnim aviokompanijama postalo jako popularno. Najveći razlog tome jeste bogata ponuda niskobudžetnih kompanija, koja seže do skoro svakog dijela Evrope, a nekada čak i dalje. Svaki poljski aerodrom nudi letove bar jedne niskobudžetne aviokompanije.

 • Najpopularnije niskobudžetne aviokompanije u poljskoj su Wizz Air i Ryanair. Prva kompanija ima sjedište u Mađarskoj, a druga u Irskoj. Ovo nije ni toliko važno, jer obje, osim evropskih ruta, nude i lokalne letove.

 • u Bosni, djeluje i nekoliko drugih niskobudžetnih aviokompanija, kao što su Scandinavian Norwegian, Germany’s Eurowings (dio Lufthansa grupacije), i easyJet koji pripada kompaniji British airlines. Pa se nemojte iznenaditi kada pogledate u pregled letova i vidite ponudu niskobudžetnih aviokompanija u pretraživaču letova.

 • Koje aviokompanije su najsigurnije?

  Standard leta avionom nije uniformisan. Nivoi udobnosti ovise i o klasi putovanja i o samoj aviokompaniji. Sjedišta mogu biti šira, sa više prostora za noge. Ali ništa od toga nije povezano sa sigurnošću leta. Prije polijetanja, svaki avion mora da ispuni jednake uslove prije nego mu bude dopuštena komercijalna upotreba. Naravno, ista pravila se odnose i na klasične i na niskobudžetne aviokompanije. Prije polijetanja, isti parametri se testiraju, i predmet su istih regulatornih provjera. Različite organizacije i kompanije redovno objavljuju sigurnosne izvještaje i rangliste aviokompanija. Različiti parametri se uzimaju u obzir, pa prema tome ni redoslijed na listi nije uvijek isti. Međutim, godinama se iste aviokompanije nalaze na vrhu rangliste sigurnih aviokompanije, a među njima su i niskobudžetne aviokompanije.

 • Gdje da tražim niskobudžetne aviokompanije?

  Svi mi bi smo željeli da putujemo brzo, jeftino i udobno. Obično možemo zadovoljiti dva od ova tri zahtjeva. Međutim, za putovanja od svega par sati, nije strašno odustati od luksuza i odabrati ponudu niskobudžetnih aviokompanija. Gdje ih pronaći? Najbolje mjesto za traženje je tamo gdje lovci na dobre ponude idu. Naravno, govorimo o pretraživačima avionskih karata, koji prikazuju ponudu svih aviokompanija na jednom mjestu. Samo odaberemo grad iz kojeg letimo, destinaciju, i datume putovanja. Pretraživač će skenirati sve aktivne ponude od strane stotina aviokompanija, uključujući i niskobudžetne aviokompanije, i prikazaće najjeftiniji način dolaska na željenu destinaciju. Ovo je vrlo ugodan način pretraživanja letova, jer na jednom mjestu možemo provjeriti ponudu svih niskobudžetnih aviokompanija na željenoj ruti za odabrane datume, te usporediti ponudu za datume koji su blizu onome koji smo odabrali. Na ovaj način je brzo i jednostavno pronaći najbolju rutu i najjeftiniji let.