Jelovnik

Croatia Airlines

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Croatia Airlines na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Advertisement

✔️ Gde leti avio kompanija Croatia Airlines?

Croatia Airlines leti na mnoga popularna odredišta. Da biste provjerili dostupnost letova, koristite pretraživač na stranici eSky.

✔️ Kada mogu kupiti najjeftinije avionske karte za Croatia Airlines?

Za letove avio kompanijom Croatia Airlines najbolje je kupiti karte što je prije moguće.

✔️ Koje avio kompanije operiraju slične rute?

Za odredišta koja upravlja Croatia Airlines upravljaju i druge avio kompanije i možete ih pronaći na stranici eSky.

✔️ Mogu li rezervirati hotel zajedno sa letom Croatia Airlines?

Korištenjem stranice eSky možete rezervirati hotel sa letom, u okviru paketa Let + Hotel. Ne samo da ćete uštedeti vrijeme, već i novac zahvaljujući popustu koji nudimo na paket.

Saznajte više o Croatia Airlines

Croatia Airlines

Hrvatski nacionalni avio-prevoznik osnovan je 1989. godine pod imenom Zagal (Zagreb Airlines) i najprije je počeo kao mala avio-kompanija koja je prevozila pošiljke jednim Cessna 402C avionom. Tokom 1991. ime je promijenjeno u Croatia Airlines i kompanija se proširuje na putnički saobraćaj.

Regionalni član saveza Star Alliance postaje 2004. godine, a šest godina kasnije i punopravni član. Naredne godine potpisan je i ugovor sa slovenačkim prevoznikom Adria Airways, nakon čega je poletio prvi avion između Splita i Zagreba.

Danas Croatia Airlines, sa sjedištem i bazom na Aerodromu Franjo Tuđman u Zagrebu i glavnim aerodromima u Splitu i Zadru, povezuje lokacije na Hrvatskom primorju sa gradovima u regionu i širom Evrope, do više od 30 destinacija, uz dodatne charter letove u ljetnoj sezoni. Konekcije ka glavnim čvorištima saveza Star Alliance kao što su Frankfurt, Minhen, Beč i Cirih su veoma dobre.

Godišnje ova kompanija preveze oko milion putnika.

Prtljag

Croatia Airlines dozvoljava besplatno unošenje ručnog prtljaga u avion tokom leta samo ako je u okviru propisanih dimenzija i težine. U kabinu možete unijeti i još jedan komad prtljaga, koji se smatra ličnim –žensku torbicu ili torbu za laptop.

Putnicima business klase dozvoljeno je unošenje dva komada ručnog, uz lični prtljag. Imajte na umu da u nekim slučajevima putnicima business klase može biti uskraćen dodatni komad ručnog prtljaga, u skladu s tipom aviona i posljedičnim restrikcijama u ukupnoj težini prtljaga.  

Predati prtljag, koji mora biti u okviru propisanih dimenzija i težine, doplaćuje se u zavisnosti od putne klase i destinacije. Doplatu možete obaviti ili dopuniti i preko web stranice kompanije, ali ne kasnije od 2 sata pred polazak.

Prije nego što pođete na put, obavezno provjerite pravila o pakovanju tečnosti i spisak zabranjenih predmeta i spakujte se u skladu s njima. 

Putne klase

Prilikom rezervacije karte, birate jednu od dvije opcije, ekonomsku ili business klasu.

Ekonomska klasa uključuje tri tarife:

  • FlyEasy, tarifu prilagođenu putnicima koji putuju samo s ručnim prtljagom,
  • FlyOpti, tarifu sa izmjenom datuma karte uz nižu doplatu,
  • FlyFlexi, koja omogućava refundaciju karte uz doplatu razlike u cijenama karata.

Business klasa pruža veći komfor, razmak među sjedištima i raznovrsniji catering. Objedinjene usluge za poslovne putnike pod nazivom Business centar pružaju pogodnosti kao što su rezervacija hotela, popusti prilikom najma automobila i korištenje poslovnog salona na Aerodromu u Zagrebu. 

Online check-in

Check-in je moguć preko internet stranice kompanije Croatia Airlines. Jednostavna procedura vodi vas kroz čitav check-in proces.

Možete se čekirati i na odgovarajućem aerodromskom aerodromu, uz poštovanje dozvoljenog vremena za check-in. Potrebno je doći nekih 2 sata ranije na aerodrom jer je dozvoljeno vrijeme za prijavu na let do 60 minuta prije zakazanog leta, osim ako nije drugačije navedeno.

Imajte na umu da gužve na aerodromima mogu biti veće zbog obavezne sigurnosne kontrole. 

Flota

Flota se sastoji od više od 10 aviona, tipova Airbus A319 i Airbus A320 za srednje udaljene destinacije i turboelisni Bombardier Dash 8-Q400 za kraće domaće i regionalne destinacije. Godine 2014. dodijeljeno joj je sedam zvjezdica u oblasti sigurnost aviona. Među najsigurnijim je kompanijama u svetu. 

Aerodrom Franjo Tuđman u Zagrebu

Matični aerodrom kompanije Croatia Airlines poznat je i kao Zračna luka Franjo Tuđman. Ovaj aerodrom u Zagrebu nalazi se 10 kilometara od centra grada i dostupan je taksijem, autobusom 290 ili privatnom linijom kompanije Croatia Airlines.

Na ovom aerodromu postoje šalteri za informacije, prodavnice, raznovrsna ugostiteljska ponuda, duty free shop, kao i salon za putnike business klase, koji između ostalih kategorija putnika mogu koristiti putnici kompanije Croatia Airlines.

Svuda je dostupan besplatni bežični internet. 

Obroci i osvježenje

Posluženje avio-prevoznika Croatia Airlines razlikuje se u odnosu na dužinu leta. 

U ekonomskoj klasi putnicima se bez naknade služi obrok odnosno osvježenje, u skladu s dužinom leta. Kada je u pitanju saobraćaj unutar Hrvatske, uključuje tradicionalni kolač uz vodu ili topli napitak. U međunarodnom saobraćaju na letovima do sat i po vremena služi se sendvič, odnosno na dužim letovima hladan obrok. Omogućen je servis bezalkoholnih pića kao i toplih napitaka.

U business klasi na kraćim destinacijama (letovi do jednog sata) catering uključuje grickalicu, na dužim letovima od sata topli ili hladni obrok. Posluženje alkoholnih i bezalkoholnih pića je uračunato u cijenu karte.

Djeci se služe 2 vrste obroka prema uzrastu: do 2 godine i do 6 godina.

Specijalni obroci svih vrsta (vegetarijanski, košer, halal, za putnike sa alergijom) mogu se naručiti prilikom kupovine karte i najkasnije do 24 h prije leta. Ove obroke prethodno mora odobriti sama kompanija. 

Dodatne usluge

U avionima možete uživati u čitanju magazina Croatia. Svako dijete do 13 godina besplatno će dobiti paket koji uz knjigu popularnu u uzrastu do 13 godina, uključuje i bojice i mozgalice.

Avioni tipa Airbus opremljeni su video-sistemima na kojima se emituju zabavni program o ljepotama hrvatske prirode i ekološki filmovi koji podižu svijest o potrebi zaštite ugroženih životinjskih vrsta.

Croatia Airlines stalnim putnicima nudi i brojne pogodnosti, kroz svoj frequent flyer program Miles & More. Vlasnicima kartice Star Alliance Gold između ostalog je omogućen pristup posebnim salonima na aerodromima čvorišta saveza Star Aliance.

Pored toga, kupovinom prve karte automatski postajete član nagradnog programa FlyOnLine Club, koji omogućava besplatnu kartu nakon određenog broja kupljenih karata.

Putnicima sa posebnim potrebama omogućena je pomoć tokom leta, uz prethodnu najavu.

Usluga pratioca za djecu dostupna je samo u poslovnicama i dodatno se naplaćuje.