Pretražuj jeftin smještaj - Veliki broj ponuda i popusta baš po Vašem ukusu!

  • Više od 1,3 mil objekata
  • Hoteli
  • Apartmani
  • Jeftin smještaj
2 1
HOTEL DO 30% JEFTINIJE Više od 1,3 mil hotela u ponudi omogućava vam rezervaciju smještaja čak i do 30% jeftinije
NEMA SKRIVENIH TROŠKOVA Pravila rezervacije su jasna. Odmah znate koliko ćete platiti

Da li imate pitanja vezana uz hotel ili rezervaciju?

Odgovore ćete nači u našem Vodiču za Putnike

Standardi hotelskih soba i njihova opremljenost
Standardi hotelskih soba i njihova opremljenost

Oprema u sobama u velikoj mjeri zavisi od standarda hotela, tj. broja zvjezdica koje hotel ima. Dolje smo opisali najčešće tipove soba, ali treba imati na umu kako to nije pravilo. Ovisno od zemlje, regiona ili, naravno, hotela, oprema može varirati i neznatno se razlikovati od opisanih slučajeva. Standard Standardna oprema hotelske sobe je: krevet, noćni ormarić ili polica uz svako mjesto za spavanje, ormar ili ugradna garderoba, radni stol ili stočić, ogledalo, zidna vješalica za garderobu i noćna svjetiljka. Pored toga, u prostoriji se može nalaziti i takva oprema kao što su TV, telefon, radio, itd. U osnovnu opremljenost spada i kupatilo – može biti različito opremljeno, ovisno o standardu hotela, gdje možete očekivati ​​dodatke kao što su ručnici za kupanje, set sapuna za svaku osobu, te u hotelima viših standarda sušila za kosu, vage i drugi kozmetički pribor. Porodični Porodične sobe (skraćenica: FAM) su obično proširena verzija standardne sobe. Ove sobe imaju veći prostor. Opremljenost se ne razlikuje značajno od one gore opisane - može se prilagoditi za smještaj više gostiju. (na primjer veći ormar, više stolica, veće kupatilo). Apartmani Apartmani (skraćenica: APT) su sobe sa standardnom opremom, dodatno opremljene čajnom kuhinjom, posuđem i priborom za jelo. U ovim sobama možete pripremati obroke za sebe. U nekim slučajevima mogu se sastojati čak i od 2 odvojene prostorije (na primjer za djecu).  

Single room, double room, duplex. Kakva je razlika?
Single room, double room, duplex. Kakva je razlika?

Jednokrevetna soba (single room) Soba namijenjena za jednu osobu, opremljena s jednim užim krevetom za jednu osobu. Dvokrevetna soba (double room) Soba namijenjena je za dvije osobe, opremljena s jednim bračnim krevetom, tzv. queen size krevetom. Duplex Soba na dvije razine. Sastoji se od najmanje jedne spavaće sobe na jednom katu i dnevnog boravka ili spavaće sobe na drugom katu. Također se mogu naći i druge spavaće sobe na nekom od katova. Ove vrste soba rado koriste obitelji s malom djecom koje ranije odlaze u krevet, a zahvaljujući dvjema razinama pružaju više udobnosti i tišine.  

Vrste doručka
Vrste doručka

Različite vrste doručaka mogu se naći u raznim hotelima širom svijeta možete. Vrijedi provjeriti kakva je ponuda doručka još tokom procesa rezervacije. Predstavljamo vam osnovne vrste doručaka u hotelima. Engleski doručak (english breakfast) Ovaj se doručak uglavnom sastoji od prženih jaja, pasulja, gljiva, malih kobasica i grilovanog paradajza. Dodatno idu tost, kahva ili čaj i sok. Američki doručak (american breakfast) Taj se doručak se obično sastoji od dva jaja, slanine, malih kobasica, palačinki i umaka od javora. Uz to se daju tost, kahva ili čaj i sok. Opcionalno se mogu ponuditi žitarice sa mlijekom. Kontinentalni doručak (continental breakfast) Doručak se obično sastoji od tosta, džema, kahve ili čaja i soka. U poboljšanoj verziji možete naći i topla jela - kajganu, kobasice, mliječne juhe. Bečki doručak (viennese breakfast) Taj se doručak obično sastoji od meko kuhanih jaja u čaši, peciva, tanjira sa suhomesnatim proizvodima, džema ili meda. Također u hotelima možete naići i na buffet s različitim vrstama proizvoda, od toplih jela do voća, od kojih možete sami sebi sastaviti doručak.   

Odjavljivanje iz hotela (check out)

Proces odjave iz hotela (check-out) mora uvijek biti završen do onog vremena za odjavljivanje koje je odredio hotel. Imajte na umu sljedeće! Odjavljivanje se obično mora obaviti u 12.00 i do tada morate napustiti hotelsku sobu. Međutim, svaki hotel individualno određuje vrijeme ostanka u hotelu - tokom prijavljivanja osoblje recepcije informiše goste o vremenu odjave. Pažnja! Ako budete ostali duže od vremena određenog za odjavljivanje, hotel vam može naplatiti još jedno noćenje. Neki hoteli dozvoljavaju kasno odjavljivanje - međutim, to se mora unaprijed dogovoriti sa osobljem hotela. Za kasnije ili ranije odjavljivanje može biti zatraženo dodatno plaćanje. Prilikom napuštanja hotelske sobe, savjetujemo vam da pažljivo provjerite jeste li zapakovali sve stvari koje ste donijeli. Zatim otiđite na recepciju, vratite ključ od sobe i regulišite sva potraživanja. Pojedini hoteli nakon odjave imaju prostoriju u kojoj možete ostaviti prtljag na čuvanje dok čekate na prijevoz. Sistem rezervacija kompanije eSky funkcioniše na takav način da se plaćanje za boravak vrši prije nego što odete u hotel. Međutim, on će pokrivati ​​samo usluge koje su uključene u rezervisani proizvod. Svi dodatni troškovi moraju biti plaćeni prije napuštanja hotela. To uključuje, na primjer, troškove minibara, račune za telefon ili restoranske troškove. Hotel također može izdati fakturu za vaš boravak. Na zahtjev gosta, recepcionar može naručiti taksi.  

Tipovi hotelskih kreveta. Kakvih sve ima?

Postoji nekoliko osnovnih tipova hotelskih kreveta: krevet za jednu osobu, bračni krevet (double bed), krevet queen size (veliki bračni krevet s dušekom veličine oko 153-160 x 203 cm ), krevet king size (veliki bračni krevet, veće od onog queen size, s dušekom veličine oko 200-203 x  210 cm).      

Dodatne usluge koje su dostupne i ponuđene u hotelima

Mnogi hoteli pružaju dodatne usluge kao što su: naručivanje buđenja, pranje rublja, room service, naručivanje taksija, prodaja karata za kulturne događaje, turističke informacije, čuvanje dragocjenosti u sefu. Neke od ovih usluga ne moraju biti besplatne. Mini-bar u sobi Ovo je obično dodatna opcija koja se plaća. Plaćanje za konzumirane proizvode (pića, grickalice) reguliše se na kraju vašeg boravka, prilikom odjave. U svakoj sobi bi trebao biti cjenovnik proizvoda iz mini-bara. Kahva i čaj Mnogi hoteli nude besplatan čaj i kahvu koje možete sami sebi pripremiti. Hotel nudi sobe sa aparatom za kahvu ili čajnikom, čaj, kahvu, šećer i mlijeko za kahvu, kao i čaše za jednokratnu upotrebu ili pak one staklene. Izvan sobe Dodatne pogodnosti koje se mogu naći u hotelu uglavnom su uslovljene standardom. Takvi sadržaji uključuju: bazene, saune, fitnes, teretane, wellness centar, prodavnice nakita i suvenira, frizerski salon, čuvanje prtljaga, čuvanje rekreativne opreme, konferencijske sale, usluge turističkih vodiča, besplatan parking, peglanje. Internet U većini hotela postoji mogućnost korišćenja interneta. Hoteli s višim standardom često nude širokopojasni pristup internetu u sobi. Njegova upotreba obično ne zahtijeva dodatne troškove. Neki hoteli u svojoj ponudi mogu imati korištenje usluga internet-caffea - naknade za njihovo korištenje određuju se pojedinačno za svaki hotel. Mnogi hoteli pružaju bežični internet (Wi-Fi). Dešava se da je ova vrsta mreže dodatno osigurana, a pristup se možda mora platiti. Hotelsko osoblje može pružiti informacije o tome na koji način platiti naknadu za uslugu.    

Izaberite temu koja vas zanima

Upoznajte se s Politikom privatnosti (uključujući i oblast ličnih podataka – GDPR) - više. Prihvati