Menu

Turkish Airlines

Najpovoljnije ponude avio kompanije Turkish Airlines na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Prikaži filtere
 • Tajland
  od: Sarajevo (SJJ)
  Bangkok
  Provjerite detalje
  od 511 EUR
 • Sjedinjene Američke Države
  od: Sarajevo (SJJ)
  Boston (MA)
  Provjerite detalje
  od 632 EUR

Turkish Airlines

Turkish Airlines, odnosno Türk Hava Yolları, je Turska nacionalna avio kompanija. Baza kompanije je istambulski aerodrom Atatürk. Avio kompanija je osnovana 1933. godine, a od 2008. godine je član najveće alijanse avio kompanija, Star Alliance. Turkish Airlines je nagrađen Skytrax nagradom za najbolju evropsku avio kompaniju, i to dvije godine za redom 2011. i 2012. godine.

Turkish Airlines ima najveću mrežu konekcija letova koji polijeću sa jednog aerodroma. Drugi aerodromi koji služe kao sekundarne baze kompanije su drugi istambulski aerodrom Sabiha Gökçen i aerodrom u turskom gradu Antalya. Turkish Airlines leti na 260 destinacija na svim naseljenim kontinentima.

Prtljag

U kabinu putnici Turkish Airlines-a mogu da unesu ručni prtljag. Dimenzije i težina ovog prtljaga su definisane od strane avio kompanije i variraju ovisno o destinaciji i klasi putovanja, odnosno rezervisane karte. Registrovani prtljag također ima definisane težinu i dimenzije, koje ponovo variraju ovisno o klasi putovanja i destinaciji.

Putne klase

Putnici mogu rezervisati karte u tri klase. Prostor između sjedišta u Ekonomskoj klasi iznosi 78 cm, a sjedišta se mogu nageti pozadi za 15 cm. Svako sjedište je opremljeno utičnicom za punjenje električnih uređaja i USB portom. U Comfort klasi sjedišta imaju dužinu od 49 cm, a prostor između dva sjedišta je 116 cm. Sjedište je moguće nageti pozadi za 22 cm. Svako sjedište ima više prostora za noge. Sjedišta u Business klasi u su duga 188 cm nakon potpunog izvlačenja sjedišta. Opremljena su masažerima, svjetlom za čitanje, i velikim zaglavljem koje putniku omogućava privatnost.

Online check-in

Od 24 sata do 90 minuta prije planiranog leta, putnici mogu da izvrše online check-in i odaberu svoaj sjedišta. Predaja prtljaga se realizuje na aerodromu najkasnije 60 minuta prije polijetanja aviona za internacionalne letove, i 45 minuta za lokalne letove.

Flota

Turkish Airlines u svojo floti ima 262 aviona, uključujući 88 Boeing-a 737-800, 43 Airbus-a A321-200 i 33 Airbus-a A320-200.

Istanbul-Atatürk aerodrom

Glavni istambulski aerodrom je smješten u europskom dijelu grada, 24 kilometra od centra grada. Atatürk aerodrom je 2013. godine bio sedmi najprometniji aerodrom na svijetu i peti u Evropi. U tom periodu je preko ovog aerodroma prevezen 51 milion putnika godišnje.

Aerdoom ima četiri glavna terminala, uključujući i jedan koji je isključivo namijenjen za cargo letove, i jedan namijenjen za privatne i charter letove. Putnički terminal T1 opslužuje lokalne letove, dok je terminal T2 namijenjen za međunarodne letove. Aerodrom je također baza i za kompanije Onur Air i Atlasjet

Osvježenje

U ekonomskoj klasi putnicima se služe hladni i topli obroci, ovisno o udaljenosti destinacije i ruti putovanja. Meni je pripremljen u skladu sa najboljom evropskom i turskom kuhinjom. Na dugim letovima, putnicima se također služe i sendviči i kolači. Specijalna jela se služe na svim internacionalnim letovima. U Comfort klasi, putnici se dočekuju pićem, a na raspolaganju imaju i dodatni medi koji se sastoji od svježih namirnica, toplih jela, deserta, voća i plate sa sirom. Prije slijetanja putnicima se ponovno nude topla i hladna jela.

Obroci koji se služe u Business klasi ovise o ruti leta. Na dužim letovima putnicima se poslužuju dva obroka i grickalice. Veliki izbor predjela i supa je samo uvod u kulinarsko putovanje sa Turkish Airlines, čemu pridonose i tradicionalna turska kafa i nacionalne poslastice.

Dodatne usluge

Na nekim rutama putnici mogu da koriste i usluge video servisa koji sadrži filmove i audio-knjige i zabavne programe za djecu. Dodatno, putnici imaju mogućnost da šalju poruke i mail-ove tokom leta. Troškovi slanja poruka iznose $1.60.