Jelovnik

Pegasus Airlines

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Pegasus na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Advertisement

✔️ Gde leti avio kompanija Pegasus?

Pegasus leti na mnoga popularna odredišta. Da biste provjerili dostupnost letova, koristite pretraživač na stranici eSky.

✔️ Kada mogu kupiti najjeftinije avionske karte za Pegasus?

Za letove avio kompanijom Pegasus najbolje je kupiti karte što je prije moguće.

✔️ Koje avio kompanije operiraju slične rute?

Za odredišta koja upravlja Pegasus upravljaju i druge avio kompanije i možete ih pronaći na stranici eSky.

✔️ Mogu li rezervirati hotel zajedno sa letom Pegasus?

Korištenjem stranice eSky možete rezervirati hotel sa letom, u okviru paketa Let + Hotel. Ne samo da ćete uštedeti vrijeme, već i novac zahvaljujući popustu koji nudimo na paket.

Saznajte više o Pegasus

Pegasus Airlines

Turski avio-prevoznik osnovan je prvobitno kao međunarodna charter avio-kompanija 1989. godine kada su se kompanije Net i Silkar ujedinile sa irskim avio-prevoznikom Aer Lingus. Pegasus Airlines je dobio naziv po krilatom konju iz grčke mitologije. Godine 1994. strane firme su prodale svoj udio u kompaniji turskoj banci Japi kreditbank, čime je kompanija ostala isključivo u turskom vlasništvu.

Od 2005. godine ovaj avio-prevoznik postaje niskotarifni (low-cost) i taj model poslovanja zadržao je do danas. Godine 2007. kompanija je prevezla više putnika nego ijedna druga privatna kompanija u Turskoj, a od 2012. godine stabilno se pozicionirala kao druga po broju prevezenih putnika u Turskoj.

Sjedište Pegasus Airlinesa je u Istanbulu, gdje ima svoju bazu na Aerodromu Sabiha Gokcen. Prevozi do više od stotinu destinacija, uglavnom u Turskoj, ali i na Balkanu, širom Evrope i u Aziji. 

Prtljag

Pegasus Airlines ne dozvoljava besplatno unošenje ručnog prtljaga u avion za svoje tri tarife ekonomske klase kada su u pitanju letovi u Turskoj, međutim, kupovinom neke od tih tarifa u kabinu možete unijeti recimo manji ranac. Ovaj prtljag mora da bude u okviru propisanih dimenzija i težine. Na dužim, međunarodnim letovima važe drugačija pravila za ručni prtljag.

Putnicima koji su odabrali najskuplju tarifu dozvoljeno je unošenje ručnog prtljaga u kabinu bez doplate, ako je u okviru propisanih dimenzija i težine, a one se razlikuju ovisno o destinaciji.

Predati prtljag, koji također mora biti u okviru propisanih dimenzija i težine, doplaćuje se u ovisnosti od odabrane tarife i destinacije. Doplatu možete obaviti ili dopuniti i online, preko web stranice kompanije, ali ne kasnije od 2 sata prije zakazanog polaska.

Prije nego što pođete na put, obavezno provjerite spisak zabranjenih predmeta i pravila o pakovanju tečnosti i spakujte se u skladu s ovim pravilima. 

Putne klase

Avioni kompanije Pegasus Airlines imaju jednu klasu, podijeljenu u nekoliko tarifa:

  • Basic – uz standardnu uslugu dozvoljen je ručni prtljag na međunarodnim letovima, a kada odaberete ovu tarifu, ne možete naknadno dodavati prtljag;
  • Essentials – uz opciju kasnijeg dodavanja prtljaga već imate predviđenu određenu količinu prtljaga koji možete unijeti u kabinu;
  • Advantage – možete dodati prtljag naknadno, a dozvoljeni su promjena rezervacije, kao i odabir sjedišta;
  • Business Flex – uz sjedišta koja putniku ostavljaju više prostora, dostupni su najveći dozvoljeni iznos prtljaga i besplatno otkazivanje ili promjena rezervacije. 

Online check-in

Online check-in i check-in preko mobilnog telefona dostupni su od 72 sata do 180 minuta, u nekim slučajevima čak do 60 minuta pred zakazano polijetanje vašeg aviona. Samo određeni aerodromi podržavaju ovu uslugu, svaki aerodrom prema svojim pravilima. Provjerite na web stranici kompanije Pegasus Airlines spisak aerodroma i pravila za svaki pojedinačni aerodrom.

Kada ste se prijavili za let preko interneta ili mobilnog telefona, dobićete elektronsku kartu odnosno bar-kod, koje treba odštampati i ponijeti sa sobom na let, odnosno sačuvati na svom mobilnom telefonu.

Uštedite vrijeme online check-inom, a takođe imajte na umu da se na pojedinim aerodromima prijava za let na šalteru posebno naplaćuje. 

Flota

Flota prevoznika Pegasus Airlines sastoji se od više od 70 aviona, tipova Boeing 737-80, Airbus A320-200 i Airbus A320 neo. 

Aerodrom Sabiha Gokčen u Istabulu

Aerodrom Sabiha Gokcen je jedan od dva međunarodna aerodroma u Istanbulu (uz Ataturk) i nakon njega je po prometu najveći u Turskoj.

Sabiha Gokcen se nalazi u azijskom dijelu Istanbula, 35 km od centra grada. Od 2009. godine bilježi veliki rast prometa i 2017. godine se preko njega prevezlo više od 30 miliona putnika.

Novi aerodromski terminal opslužuje i međunarodne i nacionalne letove. Opremljen je uobičajenim pogodnostima velikih aerodroma, kao što su široka gastronomska ponuda, duty-free shop, četvorospratni parking, aerodromski hotel, konferencijska sala, VIP prostorije, putnički lounge barovi... Wi-Fi konekcija je dostupna na prostoru terminala uz doplatu.

Do aerodroma Sabiha Gokcen iz centra Istanbula dolazi se transevropskim auto-putem E-80, taksi prevozom ili shatl prevozom E10 i E11 od trga Taksim odnosno iz Kadikoja.

Obroci i osvježenje

Pegasus Cafe putnicima uz doplatu omogućava izbor različitih obroka, toplih i hladnih napitaka, alkoholnih i bezalkoholnih pića. Moguće je naručiti obrok za djecu, vegetarijanski obrok, košer jelo, kao i različite obroke prilagođene raznim prehrambenim zahtjevima, ali i tortu ako u avionu želite da proslavite.

Obrok možete naručiti preko interneta prilikom rezervacije karte, a svoj zahtjev možete rezervaciji dodati i kasnije. Obrok je neophodno rezervisati bar 24 sata prije zakazanog polijetanja. 

Dodatne usluge

Putnici sa ograničenom pokretljivošću treba da se najave bar 48 sati prije zakazanog leta call-centru kompanije Pegasus Airlines radi pružanje podrške.

Kompanijski program Pegasus Plus dostupan je svakom putniku besplatno. On omogućava da sakupljate milje preko kupljenih letova i usluga, koje potom možete koristiti za kupovinu karata ili dodatnih usluga.