Jelovnik

Pretražite letove za Malmö

Prikaži filtere

Malmö

Malmö

Jug Skandinavije čeka da odletite tamo

Malmö je grad koji se nalazi na krajnjem jugu Švedske, u provinciji Skåne. Ima 280 000 stanovnika i treći je grad po broju stanovnika u Švedskoj. Osnovan je 1275. godine ali je zapravo dugo vremena pripadao Danskoj te bio usko vezan za Kopenhagen, pošto se ta dva mjesta nalaze blizu jedan drugom i odvaja ih samo morski tjesnac. Čak se posljednje vrijeme često dešava da ljudi žive u jednom gradu, a rade u drugom, jer su cijene najma stanova mnogo niže u Malmöu. Ovo može biti dodatno fina prilika i interesantno je za one koji traže jeftine letove za taj dio Skandinavije, jer je odlična povezanost Malmöa s drugim gradovima u Švedskoj i Danskoj fantastična prilika da po jeftinoj cijeni kupite aviokartu za Malmö i posjetite svoje rođake i prijatelje koji žive u tom dijelu Evrope.

Letite li zapravo za Švedsku ili Dansku?

Malmö je gotovo jednako udaljen od aerodroma u samom Malmöu, ali i od onog koji opslužuje Kopenhagen, te ih stanovnici oba grada često koriste podjednako. Pogotovo od kad je izgrađen most Öresund pa nije problem prijeći iz jednog mjesta u drugo, i faktički iz države u državu, Zbog toga treba pametno koristiti pretraživače jeftinih letova i ukoliko se na primer ne nađe jeftina karta za Kopenhagen, treba potražiti jeftin let za Malmö. I obrnuto, ako ste našli let za Malmö u dolasku, a vidite kako u povratku nema jeftinog leta iz Malmöa, tad treba potražiti ima li let s niskom cijenom s drugog aerodroma. Kad su saobraćajne veze tamo toliko dobre, zašto to ne iskoristiti, samo treba vješto koristiti tražilice jeftinih letova, kakva je na primjer, eSky.

Aerodrom Malmö

Aerodrom Malmö je do 2007. godine bio poznat kao aerodrom Sturup (IATA kod: MMX) i četvrti je najprometniji aerodrom u Švedskoj, s otprilike 2 miliona putnika godišnje. Ako kupujete jeftin let za Malmö, treba znati još kako se aerodrom nalazi u opštini Svedala, otprilike 28 kilometara istočno od Malmöa i 26 kilometara jugoistočno od Lunda. Ali, preko mosta Öresund, aerodrom je udaljen oko 55 kilometara od centra Kopenhagena, glavnog grada Danske, i 47 kilometara od aerodroma u Kopenhagenu. Kao što smo već napomenuli, stanovnici Malmöa imaju otprilike istu udaljenost od aerodroma u Kopenhagenu kao i do aerodrom Malmö. Aerodrom Malmö ima jedan putnički i dva teretna terminala. Koriste ga brojne niskotarifne kompanije poput Wizz Aira, Ryanaira, Aegean Airlinesa i mnogih drugih, Odlično je povezan s Balkanom, te ga treba uzeti u obzir ako se traže jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine za Švedsku ili Dansku.

Kako s aerodroma stići do grada?

Aerodrom Malmö je odlično povezan s okolnim gradovima, Ako automobilom dolazite iz Malmöa ili Kopenhagena, treba ići autoputem E65 i pratite putokaze do aerodroma. Ako putujete iz Lunda ili Trelleborga, idite putem 108. Na aerodromu postoje i renta-a-car službe, kao i taksiji. Ali ako ste rezervisali jeftin let za Malmö, a nemate vlastiti prijevoz i ne želite potrošiti mnogo novca na transport do grada, postoje dvije odlične opcije. Postoji carsharing firma Sunfleet, ali prethodno treba preuzeti njihovu aplikaciju. Druga interesantna opcija su autobusi. Autobuski prijevoznik Flygbussarna vozi za Malmö i Lund, njihove se polazne stanice nalaze odmah ispred terminala. U oba grada staju na glavnim stanicama, uz usputna zadržavanja na većim autobuskim stajalištima. Kartu možete kupiti na automatu na samom aerodromu, sms-om ako imate švedski broj ili na infopultu na aerodromu. Ali je plaćanje karte moguće samo prilikom ukrcavanja. Ako putujete za Kopenhagen, jedna od mogućnosti je Wizz Airov prijevoznik Neptunbus koji polazi tri ili četiri puta dnevno. Jedino treba imati na umu kako se karta mora rezervisati barem tri dana prije korištenja autobusa.

Što vidjeti u Malmöu?

Ako ste rezervisali jeftinu aviokartu za Skandinaviju i naći ćete se u ovom dijelu Švedske, svakako morate posjetiti nešto što se ne nalazi u samom gradu, ali je svakako jedno od najvećih svjetskih čuda tehnike i primijenjene nauke. Riječ je o slavnom mostu Öresund čiju ste sliku vjerojatno već vidjeli na televiziji li internetu. Građevina je zapravo jednim dijelom most, a na otprilike drugoj trećini duljine zaranja u more i postaje tunel. Prelazak s mosta u more dešava se na vještačkom ostrvu i baš to mjesto je najčešće i slikano kao dokaz šta sve može učiniti skandinavska inventivnost i umješnost. Riječ je o najdužem mostu/tunelu u Evropi, spaja gusto naseljene regije Danske i Švedske, a prve ideje o njegovoj gradnji ozbiljno su razmatrane još daleke 1936. Ali most je otvoren tek 2000. i sastoji se od autoputa te željezničkih tračnica. Ako nađete jeftin let za Malmö i okolicu, svakako bi vrijedilo putovati tim mostom/tunelom, pogotovo što su carinske kontrole srazmjerno rijetke, te se kupljene stvari mogu lako prebaciti iz države u državu.

Malmö kao odlična “citybreak” destinacija

Ali čudima skandinavske tehnike i arhitekture tu nije kraj. Svakako vrijedi posjetiti i Turning Torso, drugu najvišu stambenu zgradu u Evropi. Njena “uvrnuta” konstrukcija ostavit će vas bez daha, a selfi pred njom će biti i više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo što ste kupili jeftinu avionsku kartu za Malmö. Pogotovo ako se s tom zgradom u pozadini fotografirate s neke od prelijepih pješčanih plaža. Ali i za one željne tradicije i “prave” Skandinavije, Malmö svakako ima šta ponuditi. Pre svega tu je Lilla Torget (mali trg), nezaobilazna tačka za sve posjetitelje ovog grada: kuće od cigle s prepoznatljivom drvenom konstrukcijom, male prodavnice i kafići gdje morate sjesti i osjetiti pravi duh ovog švedskog grada. Jedan od simbola ovog grada također je i Malmöhus, tvrđava iz 16. vijeka koja je najstarija tvrđava u Skandinaviji iz doba renesanse. Tamo se danas nalazi muzej u kom možete vidjeti eksponate iz srednjeg vijeka, ali i podmornicu iz Drugog svjetskog rata. Tu su još i čuveni parkovi Malmöa koji će vas ostaviti bez daha svojom urednošću i ljepotom. A svakako i patkama za koje stanovnici u šali kažu kako se po gradu snalaze bolje nego turisti.

Kako naći jeftin let za Malmö?

To barem nije nikakav problem. Dovoljno je u tražilici jeftinih letova ukucati “povoljne aviokarte za Malmö” i iskočit će vam mnogo ponuda. Što se BiH tiče, najpraktičnije je letjeti za Malmö iz Tuzle, prije svega, putovanje traje malo više od dva sata jer imate direktan let i povratna se karta može naći za 120 eura. Iz Sarajeva je karta nešto skuplja, ali morate presjedati, te se put može oduljiti i na 12 sati. Slična opcija postoji i iz Banjaluke, s tim da se tamo cijena penje i na 200 eura, ako imate sreće. Također treba voditi računa i o datumima, jer cijena od dana do dana varira i može se razlikovati za čitavih 250 eura. Zato je najbolje jeftinu aviokartu tražiti preko tražilice jeftinih letova i tada se između različitih dana i cijena može odabrati ono što vam najviše odgovara.

✔️ Postoje li posebne ponude za letove za Malmö na eSky.ba?

Na web stranici eSky.ba redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cijenama. Pratite nas i inspirirajte se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta za Malmö?

Na eSky.ba dok rezervirate avionske karte, također možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i ugodno.

✔️ Ako rezerviram let za Malmö, mogu li rezervirati ujedno i smještaj?

Na eSky.ba nudimo pretraživač smještaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smještaju u mjestu, u kojem putujete, čak i prije putovanja. Smještaj se može rezervirati neovisno od karte ili kao dio Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove za Malmö?

Budite sigurni, da na eSky.ba ponuda letova za Malmö uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizirane za visoki standard.

Korisne informacije o aerodromima u Malmöu

Popularne avio kompanije za Malmö

Tražite smještaj? Provjerite najbolje hotele u Malmöu

Nađite smještaj u Malmöu