Jelovnik

Ryanair

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Ryanair na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Prikaži filtere
Advertisement

✔️ Gde leti avio kompanija Ryanair?

Ryanair leti na mnoga popularna odredišta. Da biste provjerili dostupnost letova, koristite pretraživač na stranici eSky.

✔️ Kada mogu kupiti najjeftinije avionske karte za Ryanair?

Za letove avio kompanijom Ryanair najbolje je kupiti karte što je prije moguće.

✔️ Koje avio kompanije operiraju slične rute?

Za odredišta koja upravlja Ryanair upravljaju i druge avio kompanije i možete ih pronaći na stranici eSky.

✔️ Mogu li rezervirati hotel zajedno sa letom Ryanair?

Korištenjem stranice eSky možete rezervirati hotel sa letom, u okviru paketa Let + Hotel. Ne samo da ćete uštedeti vrijeme, već i novac zahvaljujući popustu koji nudimo na paket.

Saznajte više o Ryanair

Ryanair

Sa niskim cijenama Ryanair je irski avioprevoznik i najveća i najpoznatija kompanija te vrste u Evropi. I pored kontroverznih ideja, aviokompanije su veoma popularne među turistima, zahvaljujući jeftinim cijenama, iako njihova imena mogu biti veliki izazov za putnike koji traže letove.

Rayner, Rayanair, Raynair ili Rynair, čak i Rajaner – sve su to česta imena za aviokompaniju Ryanair, data od strane ljudi koji su tragali za ne tako skupim mogućnostima za putovanja. Avioprevoznik pokriva skoro 100 aerodroma na starom kontinentu i jedan u Maroku. Njihovi avioni slijeću između ostalog na poljske aerodrome Gdanjsk, Bidgošč, Katovice, Krakov, Lublin, Lođ, Modlin, Poznanj, Žešov, Ščećin i Vroclav. U mreži destinacija irske aviokompanije nove linije se dodaju svake godine.

Aviokompanija je osnovana 1985. od strane porodice Ryan: Christy Ryan, Liam Lonergan – vlasnik irskog turoperatora „Club Travel” i irskog biznismena Tony Ryan – osnivača kompanije Guinness Peat Aviation. Prvi historijski let obavljen je sa modelom aviona Embraer Bandeirante na liniji Voterford – London Getvik. Godinu dana kasnije aviokompanija je počela da leti na relaciji Dablin – London Luton.

Iz godine u godinu broj putnika koji koriste usluge Ryanair se povećavao. Zbog gubitaka koje je aviokompanija imala u 1991. godini, rukovodstvo je predstavilo program rekonstruiranja, koji je bio povjeren Michael O'Leary. Uvođenje tog programa, dovelo je do fantastičnih rezultata,  stvarajući od ove aviokompanije najveću niskotarifnu aviokompaniju u Evropi, kada je riječ o putničkim aviokompanijama. Od 2000. godine Ryanair prodaje svoje avio karte i online. Glavno sjedište kompanije nalazi se u Dublinu. Ovaj avioprevoznik dobio je nagradu za „najtačniju“ aviokompaniju u Evropi od strane Asocijacije evropskih aviokompanija i od Agencije za civilno vazduhoplovstvo Velike Britanije.

Ručni prtljag u Ryanair-u

Svaki Ryanair putnik može imati ručni prtljag dimenzija 40 x 20 x 25 cm. Međutim, ova torba, ruksak ili aktovka ne smije biti teža od 10 kg. Dodatno, svaki putnik, nakon kupovine prioritetnog ukrcavanja (Priority bording) može imati drugu, manju torbu, kao ručni/ kabinski prtljag, ali ona ne smije biti veća od 55 x 40 x 20 cm. U ovom slučaju, nema ograničenja težine. U praksi, drugi komad ručnog prtljaga može biti ženska torba, torba za laptop, ruksak za djecu ili kesa iz duty-free prodavnice. Oba komada ručnog prtljaga su uključena u cijenu svake Ryanair karte.

U ručnom prtljagu nije dozvoljeno nositi bilo šta. Ryanair, ako i svaka druga aviokompanija, provjerava sadržaj ručnog prtljaga putnika prije svakog leta. Iz sigurnosnih razloga, u kabinu nije dozvoljeno unositi tečnosti, osim onih strogo propisanih – svaka bočica može biti maksimalne zapremine 100ml tečnosti, biti providna, a sve male bočice moraju biti smještene u jednu plastičnu kesu zapremine od maksimalno 1L. To znači da svaki putnik u kabinu smije unijeti maksimum od 1 litra tečnosti – šampon, gel za tuširanje, vodica za ispiranje usta, itd.

Ova ograničenja ne obuhvataju hranu za djecu i lijekove. Mlijeko i druge tečnosti za djecu moraju biti odvojeno prijavljeni tokom sigurnosne kontrole. Obično, od roditelja se traži da probaju hranu za djecu, koju unose u kabinu. Lijekovi i hrana za djecu u kabinu mogu biti uneseni samo u količini koja je neophodna tokom putovanja.

Predavanje prtljaga u Ryanair-u

Aviokompanija Ryanair u cijenu avio karte ne uključuje predati prtljag. Za svakog putnika postoji mogućnost doplate za predati prtljag. Jedna osoba sa sobom može ponijeti maksimum tri kofera, svaki ne smije biti teži od 20 kilograma. U aviokompaniji Ryanair maksimalne dimenzije predatog prtljaga – onaj koji ide u kabinu za skladištenje – su striktno definisane. Svaki kofer može imati maksimum dimenzije 81 x 119 x 119 cm.

Iznos doplate za predati prtljag u Ryanair-u zavisi od datuma leta i mjesta doplate dodatnog prtljaga. Mogućnost kupovine dodatnog prtljaga putem interneta je jeftinije od kupovine na aerodromu neposredno pred polijetanje. Za višak prtljaga u aviokompaniji Ryanair vrši se doplata po svakom kilogramu prekoračenja težine.

Sadržaj predatog prtljaga može biti prekontrolisan na aerodromu. Pravila koja se tiču predatog prtljaga u Ryanair aviokompaniji su ista kao i u svim drugim aviokompanijama. Ne možete spakovati zapaljive ili eksplozivne supstance. Mogućnost i količina unošenja hrane, alkohola ili cigareta zavisi od destinacije i carinskih propisa.

Online chesk-in

Ryanair putnici, u periodu između 4 dana do 2 sata pred polijetanje, imaju mogućnost za online check-in i odabir mjesta za sjedenje u avionu. Online check-in zahtijeva unos ličnih podataka putnika koji putuje. Online chrck-in se mora uraditi za svakog putnika ponaosob. Nakon završetka, potrebno je odštampati svoju kartu za ukrcavanje.

Na aerodromu, tokom check-ina morate pokazati svoju kartu za ukrcavanje zajedno sa vašim ličnim dokumentom, koji ste upotrijebili za online check-in. Ako ste zaboravili svoju kartu za ukrcavanje, check in možete uraditi i na aerodromu. Nedostatak karte za ukrcavanje predstavlja dodatan trošak za check-in na aerodromu. Koliki će taj trošak biti, definisano je od strane Ryanair-a.

Rezervacija klase

Ryanair nudi izbor između dvije klase – Standardne i Business Plus. Njihova razlika bazirana je na taksi, putovanje sa Standardom može biti čak tri puta jeftinije ali putnici ne mogu računati ni na kakve privilegije.

Business Plus klasa predstavljena je krajem avgusta 2014. godine. Cijena karte je znatno skuplja i dostupna je samo za određene letove. Birajući ovu cijenu karte, putnik može rezervisati kartu u bilo kojem momentu, i između ostalog prilagođavajući kartu svojim potrebama.

Rezervacija daje mogućnost i izmjenu datuma leta čak i sat vremena prije planiranog odlaska. U cijenu je uključena prednost pri sigurnosnoj kontroli i ukrcavanju.

Business Plus klasa predstavlja dodatan servis i privilegije, ali u avionu komfor nije drugačiji u poređenju sa Standardom. Putnici koji kupuju ovu skuplju klasu ne mogu računati čak ni na besplatno osvježenje.

Flota

U floti Ryanair-a postoje samo avioni Boing 737-800. Ukupno ima oko 300 aviona ovog tipa koji lete pod bojama kompanije. Prosječna starost im je 5,5 godina.
Boing 737 je najpopularniji uskotrupni putnički avion. U različitim verzijama proizvode se još od 1967. Boing 737-800, koji su u upotrebni od strane Ryanair-a i mogu prevesti 189 putnika. Sjedišta su simetrički postavljena, po tri sa svake strane kabine, u 33 reda na jednoj strani i 32 reda na drugoj strani. U avion može stati više putnika ali je potvrđen prevoz 189 putnika.
Prolaz je postavljen na sredini.
Boing 737-800 može dostići brzinu od 840 kilometara na sat. Bez slijetanja može letjeti i do 5.420 kilometara. Može dostići nadmorsku visinu letenja od 12.496 metara, ima dužinu od 39 metara i širinu krila od 34 metara. Težina letjelice je 40.410 kilograma.
U narednim godinama flota Ryanair-a biće uvećana za 200 letjelica istog tipa. Aviokompanija planira razmotriti kupovinu dodatnih 100 aviona Boinga 737 MAX – 200. Ukoliko se to dogodi, do 2024. godine, flota Ryanair-a brojaće 520 aviona, kojima će se prevesti godišnje oko 160 miliona putnika.

 

Aerodrom u Dublinu

Internacionalni aerodrom je bazna stanica između ostalog i za Ryanair. Nalazi se na oko 10 kilometara sjeverno od irske prijestolnice. Aerodrom nije samo najprometniji u Irskoj, već je među deset aerodroma sa najviše saobraćaja u Evropi. U njegovom okruženju nalaze se dva hotela, dok na dolaznom terminalu postoji dosta agencija za iznajmljivanje automobila, a u aerodromskoj zgradi postoji dosta restorana, kafića, različitih prodavnica, a među njima i duty-free. Na cijelom području aerodroma dostupan je besplatan WiFi internet. Također, možete koristiti različite online reklamne stubove.

Osvježenje

Tokom leta sa Ryanair-om nemate pravo na besplatno osvježenje. Putnici na svim letovima, unutar avionskog bara mogu kupiti grickalice, hladne i tople napitke, pivo, vino druga alkoholna pića. Detalji o izboru grickalica i pića mogu se naći u avionskoj brošuri.

Dodatne informacije

U samom Ryanair avionu možete kupiti nakit, parfeme i suvenire aviokompanje.