Jelovnik

Pretražite letove za Karlsruhe

Prikaži filtere

Karlsruhe

Grad s mediteranskim duhom u Njemačkoj

Živahna kulturna scena u Karlsruheu ubrzat će srce svih zaljubljenika u kulturu: više od 50 muzeja, kazališta i galerija u Karlsruheu čekaju da ih posjetite što i nije nemoguće jer možete kupiti jeftine aviokarte za ovaj zanimljiv grad. Mediteranski štih (kao jedan od najtoplijih gradova Njemačke privlači mještane i goste kako bi uživali u blagim ljetnim večerima) daje živost u restoranima na trgovima oko centra grada. Uživajte u brojnim događajima na otvorenom i slobodnom vremenu koje sebi možete priuštiti. Mnogobrojni kafići na pločnicima i pivnice oko tržnice idealno su mjesto za promatranje gradske vreve. Kaiserstrasse, najduža šoping ulica u regiji Baden, ima veliki izbor trgovina i puno restorana koji nude izvrsnu domaću kuhinju. Tada možete zaokružiti svoj dan okusom živahnog noćnog života Karlsruhea.

Šta vidjeti u Karlsruheu?

Početak novog dana uljepšat će vam posjeta nekom od mnogobrojnih muzeja, poput Državnog muzeja u palači ili šetnja javnim parkovima i zelenim površinama. Botanički vrt, zoološki vrt su zelene oaze mira i samo njihovo razgledanje bi učinilo posjet Karlsruhe vrijednim. A ako slučajno jeftinu aviokartu pronađete za kraj jula, ne možete propustiti Das Fest kada više od 200.000 obožavalaca muzike dolazi u Karlsruhe na jedan od najvećih njemačkih rock i pop festivala na otvorenom. Godišnji događaj poznat je po živim svirkama renomiranih bendova, mnoštvu aktivnosti i radionica koje se organizuju za djecu, uglavnom lijepom vremenu i očaravajućoj atmosferi. Ali u Karlsruheu to nije iznenađujuće. Dakle, hitno treba potražiti jeftinu kartu za Karlsruhe.

Zbog čega vrijedi kupiti let za Njemačku?

Ako kupite povoljnu avionsku kartu za Karlsruhe, nećete se pokajati. Njemački nadimak za Karlsruhe u Baden-Württembergu je "Fächerstadt", što znači "Ventilator grad". Kada pogledate kartu grada, znat ćete zašto. Karlsruhe slijedi čisti geometrijski plan koji je u 18. vijeku osmislio Margrav Karlo III Vilijam. Njegova bi palača bila u središtu, a 32 ulice i avenije zrače prema spolja poput rebara ventilatora. Karlsruhe je od samih svojih početaka bio grad bez zidova, otvoren za prijatelje i posjetitelje, tolerantan i liberalan. U njegovo stvaranje bili su uključeni ljudi iz Francuske, Poljske, Italije, Švicarske i mnogih njemačkih država. Kao rezultat toga, Karlsruhe je bio daleko ispred svog vremena u razvoju kosmopolitskog društva sa modernim institucijama vlasti. Najutjecajnija kulturna institucija Karlsruhe je Centar za umjetnost i medije (ZKM) - dio muzeja, dio instituta, dio dokumentacijskog centra i još mnogo pored toga. ZKM okuplja pod jednim krovom Muzej savremene umjetnosti, Muzej medija i Institute za vizuelne medije, muziku i akustiku, te za medije, obrazovanje i ekonomiju. Istražuje razvoj i oblik informacionog društva, medija i oblika savremene umjetnosti na način koji nikada ranije nije viđen. Čak je i postavljanje centra u bivšoj tvornici municije simbolično mijenjanja vremena.

Umjetnost u Karlsruheu

Karlsruheov muzej likovnih umjetnosti izlaže umjetnička djela nastala u Europi tokom 800 godina s naglaskom na holandske i francuske radove iz 17. i 18. vijeka. Neoklasična zgrada muzeja sagrađena je 1840-ih pored botaničkog vrta, da bi prikazala sjajnu kolekciju Badenove kuće. Zadivit će vas platna Albrechta Dürera, Lucasa Cranacha Starijeg, Rubensa, Delacroixa, Gustave Courbeta, Degasa, Gauguina i Cézanna. Izložena su umjetnička djela nastala u 20. vijeku do 1945. Kandinski, Kirchner, Delaunay, August Macke, Franz Marc i Otto Dix. U Schlossgartenu, na zemlji oko palače možete uočiti dugu traku plavih pločica. Gledate u Blauer Strahl (Plavi snop) koji ima 1.635 majoličnih pločica i kreće se od palate do Karlsruhe-ove Majolice. Veliki vojvoda Frederik I osnovao je fabriku 1901. godine, koja, uprkos svim preokretima u posljednjih 118 godina, posluje i danas. U starim radionicama postoji muzej koji pokazuje kako su se keramičari prilagodili svakom novom stilu od Art Nouveaua, preko ekspresionizma, nacističke umjetnosti i stilova 50-ih i 60-ih. A u tvorničkoj trgovini su zdjele, pločice, vaze i tanjiri s potpisima najslavnijih keramičara u poslu. Ako ste pravi ljubitelj umjetnosti, sasvim ćete sigurno rezervisati let za Karlsruhe.

Aerodrom Karlsruhe

Aerodrom Karlsruhe, poznat također kao Baden Airpark, međunarodni je aerodrom koji se nalazi u Rajnminsteru, 40 km južno od Karlsruhea u pokrajini Baden-Virtemberg u Njemačkoj. Oko milion putnika godišnje koristi ovaj aerodrom. Letove sa njega nude niskobudžetne kao i regularne aviokompanije što omogućuje da do Karlsruhea doletite s jeftinom avio kartom. Na aerodromu ima mnogo prodavnica i restorana, igralište za djecu. Postoji bankomat, ali ne i mjenjačnica. Ono što je danas neophodno, za većinu putnika, aerodrom nudi bežičnu vezu Wireless LAN.

Koja je udaljenost od zračne luke Karlsruhe Baden-Baden do Karlsruhea, Strasbourga, do centra Baden-Baden ili Stuttgarta?

Udaljenost od centra grada Karlsruhe iznosi 35, centar Strasbourga nalazi se na 58 km (55 minuta). Do centra Baden-Badena, potrebno je oko pola sata, a do Stuttgarta oko sat vremena. Vožnja autobusom od aerodroma do željezničke stanice Baden-Baden autobusom br. 285 (BBL Baden-Baden-Linie) traje 28 minuta. Na željezničkoj stanici morate prijeći na drugi autobus da biste zapravo stigli do centra grada. To traje manje od 10 minuta i ne morate kupiti novu kartu jer jedna karta (Einzelfahrkarte) vrijedi 180 minuta u jednom smjeru. Gradska autobusna linija povezuje aerodrom sa okolnim gradovima. Busevi putuju sa aerodroma do željezničkih stanica u gradovima Baden Baden i Raštat, kao i Ofenburg, Frajburg, Strazbur, Manhajm, Hajdelberg. Karte se mogu kupiti na šalteru firme AVIS. Cijena jednog putovanja u tri zone iznosi 3,50 eura za odrasle i 1,80 eura za djecu. Radnim danima autobus polazi na svakih sat vremena od 06:45 do 23:15. Vikendom i državnim praznicima vožnja autobusom je nešto brža (16 minuta), ali autobus vozi rjeđe. Autobusne karte dostupne su na automatima s prodajnim mjestima na autobusnim stajalištima ispred terminala. Potrebno je 15-ak min da se stigne sa aerodroma do željezničke stanice Baden-Baden, a cijena prijevoza iznosi otprilike 30 EUR. Željeznička stanica u Baden Badenu odlično povezuje gradove u Njemačkoj, kao i Strasbourg u Francuskoj. Putnici mogu također koristiti taksi prijevoz. Kao što vidite, ako ste kupili let za Karlsruhe po promotivnoj cijeni, neće biti problema da dođete do tog i ostalih gradova u blizini.

Da li su stvarno jeftinije aviokarta iz BiH do Karlsruhea nego do Stuttgart?

Jesu. Kupite li jeftinu aviokartu u iznosu od 108 EUR sa polaskom iz Tuzle za Karlsruhe, letjet ćete duplo jeftinije i kraće nego da iz Sarajeva putujete za Stuttgart. Dovoljno je na vrijeme u tražilici ukucati “jeftini letovi za Karlsruhe”, vodeći računa da su direktni letovi ponedjeljkom i petkom i uštedjet ćete i novac i vrijeme.

✔️ Postoje li posebne ponude za letove za Karlsruhe na eSky.ba?

Na web stranici eSky.ba redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cijenama. Pratite nas i inspirirajte se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta za Karlsruhe?

Na eSky.ba dok rezervirate avionske karte, također možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i ugodno.

✔️ Ako rezerviram let za Karlsruhe, mogu li rezervirati ujedno i smještaj?

Na eSky.ba nudimo pretraživač smještaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smještaju u mjestu, u kojem putujete, čak i prije putovanja. Smještaj se može rezervirati neovisno od karte ili kao dio Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove za Karlsruhe?

Budite sigurni, da na eSky.ba ponuda letova za Karlsruhe uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizirane za visoki standard.

Korisne informacije o aerodromima u Karlsruheu

Popularne avio kompanije za Karlsruhe

Tražite smještaj? Provjerite najbolje hotele u Karlsruheu

Nađite smještaj u Karlsruheu