Jelovnik

Pretražite letove iz Splita za Tursku

Turska

  • Çanakkale
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Kırklareli
  • Balikesir
  • Thrace route
  • North Aegean Route
Canakkale

Osnovne informacije

Oficijelni jezik: Turski
Vremenska zona: UTC+3
Valuta: Turska lira (TRY)

Šta raditi?

Çanakkale je destinacija koju morate posjetiti ukoliko vas zanima historija, a posebno drevni svijet. Ali to nije jedina vrijednost koju grad ima da ponudi. Tu su još i predivan pogled na more, historijska nalazišta i nevjerovatna gastronomska ponuda. Želite znati koja su najbolja mjesta u Çanakkale-u? Nastavite čitati.

Vjerovatno su svi čuli za drevnu Troju bar jednom u životu, ili na časovima historije ili gledajući poznati film iz 2004-te godine u kojem glume Brad Pitt i Orlando Bloom. Vjeruje se da su se trojanski ratovi borili upravo na ovom lokalitetu, kao što arheološki predmeti pronađeni na Arheološkoj lokaciji Troja, koji je upisan u UNESCO-vu listu svjetske baštine, i dokazuju. Nemojte zaboraviti da se uslikate sa drvenim trojanskim konjem koji je korišten tokom snimanja filma, i posjetiti muzej Troje. 

Još jedno mjesto koje trebate posjetiti u Çanakkale regionu je Tevfikiye selo koje se nalazi relativno blizu iskopina Troje, a koje je arheološki prikaz iz perioda Troje. Pojetioci su oduševljeni historijskim, mitološkim i kulturnim vrijednostima muzeja na otvorenom, gdje imaju priliku i kupiti organske proizvode i suvenire. U provinciji se nalazi i više utvrda, kao što su Bozcaada dvorac, Kilitbahir dvorac, Çimenlik dvorac, Anatolian Hamidiye toranj. Grad Assos, kolijevka filozofije i dom Svetišta Atene, je itekako vrijedno za posjetiti. 

Nemojte napustiti Çanakkale bez da prošetate divnom obalom ili zaplivate u moru. Za kupovinu suvenira, posjetite živopisni Aynalı Çarşı bazar, opjevan u narodnom folkloru. Ovo je najpopularniji bazar u Çanakkale-u i privlači hiljade turista svake godine. 

Šta degustirati?

Çanakkale nije samo historija. Ima jako bogatu gastronomsku ponudu u kojoj dominiraju riba i morski plodovi. Definitivno trebate probati supu od škorpion-ribe po kojoj je regija poznata, kao i jela sa Melki gljivama koje rastu u podnožju borovih stabala. I nemojte zaboraviti raznovrsna jela sa sardinama. 

Za više informacija posjetite:

gocanakkaleturkiye.com

✔️ Postoje li posebne ponude za letove iz Splita za Tursku na eSky.ba?

Na web stranici eSky.ba redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cijenama. Pratite nas i inspirirajte se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta iz Splita za Tursku?

Na eSky.ba dok rezervirate avionske karte, također možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i ugodno.

✔️ Ako rezerviram let iz Splita za Tursku, mogu li rezervirati ujedno i smještaj?

Na eSky.ba nudimo pretraživač smještaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smještaju u mjestu, u kojem putujete, čak i prije putovanja. Smještaj se može rezervirati neovisno od karte ili kao dio Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove iz Splita za Tursku?

Budite sigurni, da na eSky.ba ponuda letova iz Splita za Tursku uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizirane za visoki standard.

Korisne informacije o aerodromima u Splitu

Popularne avio kompanije na ruti Split - Turska