Jelovnik

Pretražite letove za Istanbul

Prikaži filtere

Istanbul

Kako jeftino poletjeti u Istanbul?

Karte za let za Istanbul mogu se kupiti po vrlo povoljnim cijenama. Do nekadašnjeg Konstantinopolja možemo otići i vratiti se već za 225 KM s jednim presjedanjem, npr. u Atini ili Amsterdamu. Cijena direktnog leta, međutim, iznosi oko 315 KM u oba smjera. Karte je najbolje rezervisati ne kasnije nego 2 mjeseca prije planiranog leta. U tom periodu možemo računati na bolje cijene nego ako se odlučimo tražiti kartu u terminu koji je bliži datumu polaska. Možemo donekle sniziti cijenu leta ako se odlučimo za putovanje prijeko turističke agencije. Cijena karte i drugih usluga, kao što su transferi s aerodroma, već su uključeni u cijenu aranžmana. U mnogim slučajevima, putovanje sa turističkom agencijom može ispasti isplativije od traženja leta. Osim toga, već imamo osigurano noćenje i obilaske znamenitosti s vodičem. U slučaju charter leta, imamo mogućnost da izaberemo grad iz kojeg ćemo poletjeti, npr. Tuzlu, Mostar ili Banjaluku.  Ako sami organizujemo let, direktan let za Istanbul moći ćemo rezervisati samo iz glavnog grada.

Stranice za upoređivanje jeftinih letova

Ako nismo tačno sigurni kada planiramo jeftini let za Istanbul, možemo iskoristi tražilicu jeftinih letova. Tražilicu eSky najviše preporučuju. Nakon postavljanja odgovarajućih kriterija za filtriranje, program će za nekoliko sekundi pregledati raspoložive ponude letova na tržištu i pokazati nam najbolju opciju. Tražilice se također specijaliziraju za odabir smještaja, iznajmljivanje automobila ili pomoć u kupovini turističkog osiguranja. Pored toga, stranice za upoređivanje često objavljuju članke koji nam odgovaraju na osnovna pitanja vezana za putovanje avionom. Važno je napomenuti i kako ćemo pretplatom na newsletter biti redovno informirani o aktualnim najjeftinijim letovima i last minute ponudama.

Aerodrom Istanbul

Glavni aerodrom u okolini Istanbula je aerodrom Atatürk. To je najveći aerodrom u Turskoj. Svake ga godine posjeti 20 miliona turista. Aerodrom se nalazi 15 kilometara jugozapadno od centra grada. Na njemu se nalaze brojni prodajni i uslužni objekti, uključujući između ostalog frizerski salon, apoteku ili čak uslugu čišćenje cipela. Tamo možemo koristiti besplatan internet. Najbolje cijene lokalnih proizvoda mogu se naći u duty free shopovima. Za ljude koji putuju s djecom na aerodromu posebno je napravljeno dječje igralište na kom najmlađima vrijeme čekanja na avion neće biti zamorno. Na aerodromu se nalazi vrlo praktična garderoba za čuvanje prtljaga. Korisna je u slučajevima kada nemamo rezervirani smještaj, a željeli bismo razgledati grad bez nepotrebnog tereta. Pored već spomenutih sadržaja, aerodrom ima uvijete i za putnike s invaliditetom te mogućnost iznajmljivanja automobila. U blizini aerodroma nalazi se razvijena smještajna struktura, a sam aerodrom je dobro povezan s centrom grada.

Najbolji period za let u Istanbul

Najviše ljudi u Istanbulu možemo sresti u proljeće i u jesen. Najpopularniji mjeseci za let u Tursku su april i maj, kao i septembar i oktobar. U tom periodu možemo očekivati najprijatnije vremenske prilike. Mana letova u ovom periodu je što mnogi odlaze na odmor u Tursku onda kad i mi. To ima utjecaja na visinu cijene letova za Istanbul i povećanu gužvu oko najpopularnijih atrakcija. Ljeto je, međutim,  najtopliji dio godine kada prevladava nepodnošljiva vrućina. Zbog toga su cijene niže, a na ulicama Istanbula ima daleko manje turista. Svakako najjeftinija sezona je zima, ali morate imati na umu da ćete tada naići na kišno vrijeme i niske temperature.

Šta još, uz avionske karte, ponijeti u Istanbul?

Pored najvažnijih stvari, kao što su dokumenta, pasoš, viza, novac ili potvrda rezervacije, biće nam potrebno još nekoliko sitnica. Mada je jesen u Turskoj sigurno hladnija od ljeta, temperatura i tad može ići čak do 30 stepeni. Zato treba da spakovati kremu za sunce i sunčane naočale. Ženama će biti potrebna marama koja pokriva glavu i ramena te će služiti ne samo kao dodatna zaštita od sunca, već i kao neophodan detalj prilikom posjete džamijama. Također možemo ponijeti priručnu apoteku, iako po potrebi možemo kupiti sve osnovne medikamente na licu mjesta. Lijekovi se izdaju bez recepta, a njihove cijene su niže nego u Bosni i Hercegovini. Ove i druge stvari će se bez problema smjestiti u ručni prtljag u avionu za Istanbul.

Jeftino putovanje

Sigurno ćemo nešto uštedjeti ako sve spakujemo samo u ručni prtljag. Za registrovani prtljag na letovima za Istanbulu naplaćuje se dodatna naknada. Mnogi prijevoznici nam nude dodatne pogodnosti ako kod njih izradimo karticu lojalnosti. Ovo je posebno atraktivno kada često putujemo avionom. Vlasnicima takvih kartica nude se jeftiniji transfer registrovanog prtljaga, niže cijene karata, popusti za letove prijatelja i još mnogo toga drugog. Vremenom, sakupljeni kilometri ili poeni mogu se zamijeniti za dodatne nagrade, kao što su aviokarte. Kako biste letjeli jeftino, također u Istanbul, vrijedi se chekirati online. To nije samo ugodan način za rezervaciju s bilo kog mjesta putem interneta, već je i generator uštede. Uz to, za online check-in potrebno je mnogo manje vremena.

✔️ Postoje li posebne ponude za letove za Istanbul na eSky.ba?

Na web stranici eSky.ba redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cijenama. Pratite nas i inspirirajte se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta za Istanbul?

Na eSky.ba dok rezervirate avionske karte, također možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i ugodno.

✔️ Ako rezerviram let za Istanbul, mogu li rezervirati ujedno i smještaj?

Na eSky.ba nudimo pretraživač smještaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smještaju u mjestu, u kojem putujete, čak i prije putovanja. Smještaj se može rezervirati neovisno od karte ili kao dio Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove za Istanbul?

Budite sigurni, da na eSky.ba ponuda letova za Istanbul uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizirane za visoki standard.

Korisne informacije o aerodromima u Istanbulu

Idi na aerodrom

Popularne avio kompanije za Istanbul

Tražite smještaj? Provjerite najbolje hotele u Istanbulu

Nađite smještaj u Istanbulu