Jelovnik

Pretražite letove za Tuzlu

Prikaži filtere

Tuzla

Tuzla

Nakon Sarajeva i Banja Luke, Tuzla je treći grad po veličini u BiH. Nalazi se u kotlini, okružena planinskim masivima. Doskora su obilježja za Tuzlu bili sol, ugljen i industrija, ali Tuzla postaje sve atraktivnija turistička destinacija. To je univerzitetski grad sa arhitektonskim stilovima iz otomanskog, austrougarskog i jugoslavenskog utjecaja. Ostaci starog grada su šarmantni i dok šetate, zaboravljate na industrijsku zonu koja se nalazi u predgrađu. Sol se masovnije počela eksploatisati dolaskom Austrougarske. Već tada su zabilježene prve posljedice slijeganja tla s katastrofalnim posljedicama – nestala su cijela naselja, kulturno-povijesni spomenici i vjerski objekti, a stanovništvo raseljeno u novoizgrađene dijelove grada. Tonjenje je zaustavljeno tek 2007. godine kada se crpljenje soli preselilo u nalazišta izvan grada i pristupilo obnovi Tuzle U gradu širokom 2 km, a dugačkom 11 živi 111000 stanovnika.

Otvaranje međunarodnog aerodroma, s mogućnošću kupovine jeftinih avio karata za petnaestak europskih destinacija, postalo je razlog više za dolazak u Tuzlu.

Šta posjetiti u Tuzli?

Iako je, možda, povod za dolazak u Tuzlu, jeftina avio karta za željenu destinaciju, svakako bi trebalo odvojiti vrijeme za razgledanje grada.

Možete započeti vožnjom turističkim vozićem. Tokom trajanja vožnje putnici se upoznaju sa znamenitostima grada kroz historijski opis svih bitnih detalja, kao i sa bogatom turističkom ponudom. Nakon toga već ćete znati šta ćete sami obići.

Kompleks Panonskih jezera, slana umjetna jezera, nudi užitak u kupanju u mineralima bogatoj slanoj vodi s ljekovitim svojstvima. Salinitet vode odgovara morskoj vodi.

Posebna atrakcija na kompleksu su slani slapovi, visine 8 m, s pet vodenih kaskada i dva bazena za kupanje, površinama za sunčanje, izuzetno pogodni za inhalacije slanim parama.

U kompleksu Panonskih jezera nalaze se i Arheološki park-Neolitsko sojeničko naselje, replika naselja iz doba neolita, sportski tereni, slani slapovi, parkovi, restorani i kafići.

Jezera se nalaze u samom centru Tuzle svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga. Kompleks Panonskih jezera se neposredno nastavlja na sportsko-rekreacioni kompleks Slana banja, koji je jedan od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u BiH. Pored staza za šetnju i jogging, ovaj kompleks obuhvata kompleks teniskih terena, igralište za mali fudbal i košarku, te neka od spomen obilježja.

Svoju i bogatu turističku ponudu Tuzla je upotpunila i rekonstrukcijom Trga slobode, najvećim trgom u Bosni i Hercegovini. Na trgu je otkriveno arheološko nalazište sa vrlo značajnim ostacima arheološkog materijala. Prostor je uređen za različite manifestacije. Na trgu postoje simboli iz svih razdoblja kroz historiju kao što su Čaršijska džamija i česma iz doba osmanske vladavine, zgrada baroka koja simbolizira period austrougarske uprave te nekoliko objekata iz savremenog doba. Na Sonom trgu se može pogledati i muzejska postavka predmeta iz doba neolita i drugih historijskih razdoblja, pronađenih na lokalitetima u i oko Tuzle, kao i fontana ukrašena mozaikom iz Ravenne. Soni trg je nekada bio središnja tačka (pazarište) oko koje su se gradili brojni vjerski i javni objekti. Ovo mjesto i danas predstavlja centar historijskog dijela grada, oko kojeg se nižu desetine uskih, granitom popločanih uličica.

Prošetajte Korzoom, glavnom pješačkom ulicom obrubljenom živopisnim austrougarskim građevinama koje se spajaju sa starim gradom, do Kapije, velikih zelenih vrata s prekrasnom vanjštinom koju su sagradili Austrijanci. Posjetite Turalibegovu džamiju, nacionalni spomenik Bosne, a posebnom je čini kamena munara i krov u obliku piramide. Ne propustite vidjeti džamiju Huseina Čauša (Džindijsku džamiju) koja se prvi put spominje 1701. godine. Više puta je obnavljana, ali je uvijek zadržavala svoj prvobitni izgled. Posjetite Pravoslavnu crkvu Uspenja Bogorodice i Franjevački samostan svetog Petra i Pavla podignut koncem 14. ili u prvoj polovici 15. vijeka.

U Tuzli se njeguje kultura. Organizuju se književni susreti Cum grano salis i dodjeljuje nagrada ”Meša Selimović” za najbolji roman objavljen prethodne godine na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, u znak sjećanja na velikog književnika rođenog u ovom gradu. Posjetite Narodno Pozorište koje je izgrađeno za vrijeme Austrougarske 1898. godine i najstarije je u BiH. Nezaobilazna je i Galerija Ismeta Mujezinovića posvećena izvanrednom slikaru iz Tuzle. Galerija Portreta ima stalne izložbe domaćih i međunarodnih umjetnika, a Muzej istočne Bosne izlaže arheološke, etnološke, historijske, umjetničke eksponate i rukotvorine iz cijelog regiona. Obiđite Zoološki vrt.

Dok ste u Tuzli, uz neodoljive bosanske gurmanluke, popijte Tuzlansko pivo koje proizvodi Tuzlanska pivara od 1884. godine. U podrumu stare zgrade pivare nalazi se Pivnica Taverna koja nudi točeno nefiltrirano pivo direktno iz proizvodnje.

Međunarodni aerodrom Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla - Zračna Luka Dubrave drugi je po veličini u BiH. Nalazi se u mjestu Dubrave Gornje, oko 13 kilometara od Tuzle. Započeo je s radom 1998. godine i služio je kao zajednički vojno / civilni aerodrom. Certifikat za javnu upotrebu aerodroma u međunarodnom zračnom prometu na neograničeni period stekao je 2009. godine.

Ovaj aerodrom je baza niskotarifne aviokompanije Wizzair koja sa svojih 9 aviona nudi jeftine avio karte do 15 destinacija u Njemačkoj, Švedskoj, Holandiji, Danskoj i Slovačkoj, Radno vrijeme aerodromske zgrade usklađeno je sa letovima. Aerodrom je mali, ima prodavnicu, duty free shop, mjenjačnicu, ali na njemu nema bankomata.

Nekoliko hotela u blizini aerodroma pruža usluge noćenja. Kako ste se potrudili da kupite jeftinu avio kartu, najam automobila na aerodromu (samo 8 EUR po danu) je dobro rješenje prijevoza.

Prijevoz sa aerodrome

Gradski autobus, linija 11 saobraća od centra Dubrave (10 minuta pješice od aerodroma) do centra Tuzle. Wizzair transfer osigurava autobuski i prijevoz minibusom do glavnih autobuskih stanica u Banjaluci i Sarajevu. Red vožnje usklađen je sa dolascima i odlascima letova. Kartu možete rezervisati preko interneta više od 24 sata prije zakazanog putovanja. Vožnja do Sarajeva, na primjer, traje 2 sata i košta dvadesetak eura u jednom pravcu.

Stajalište taxi vozila je u neposrednoj blizini aerodromskog terminala. Do Tuzle vožnja traje dvadesetak minuta i cijena taxi prijevoza je nešto više od 10 eura.

Da li su jeftine avio karte za avione koji uzleću s Međunarodnog aerodroma Tuzla?

Ukoliko pažljivo planirate svoje putovanje do jedne od 15 destinacija za koje se nude jeftine avio karte, odista jesu. Najbolja opcija su internet tražilice letova kao što je eSky. Nikako ne bi trebalo prenebregnuti podatak da su svi letovi bez presjedanja. Tako se povratna avio karta za Malmo može naći za 114,98 KM, Gothenborg 81,98 KM, Beč 104,98 KM, Frankfurt 223,98 KM, Stockholm 114,98 KM ili Berlin 81,98 KM.

Jeftine avio karte privlače i putnike iz Srbije i Hrvatske.

✔️ Postoje li posebne ponude za letove za Tuzlu na eSky.ba?

Na web stranici eSky.ba redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cijenama. Pratite nas i inspirirajte se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta za Tuzlu?

Na eSky.ba dok rezervirate avionske karte, također možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i ugodno.

✔️ Ako rezerviram let za Tuzlu, mogu li rezervirati ujedno i smještaj?

Na eSky.ba nudimo pretraživač smještaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smještaju u mjestu, u kojem putujete, čak i prije putovanja. Smještaj se može rezervirati neovisno od karte ili kao dio Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove za Tuzlu?

Budite sigurni, da na eSky.ba ponuda letova za Tuzlu uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizirane za visoki standard.

Korisne informacije o aerodromima u Tuzli

Popularne avio kompanije za Tuzlu

Tražite smještaj? Provjerite najbolje hotele u Tuzli

Nađite smještaj u Tuzli