Jelovnik

Vaksinišite se prije putovanja

Vaksinišite se prije putovanja

Vakcinacija se preporučuje, pogotovu putnicima koji putuju u tropske krajeve. Možete se vakcinisati u lokalnoj sanitarno - epidemiološkoj stanici ili drugoj specijalizovanoj medicinskoj ustanovi. Listu mjesta za vakcinaciju možete pronaći na internet stranici Instituta za javno zdravlje.

Zapamtite

  • U zavisnosti od vrste vakcine, najbolje bi bilo se vakcinišete 6 do 8 sedmica prije putovanja, ali ne kasnije od 4 sedmice pred putovanje.
  • Vakcinacija je izuzetno važna ako planirate da putujete u ruralna područja, šumska podneblja ili mjesta sa nedovoljno sanitarnih uslova.
  • Podvrgnite se svim vakcinacijama koje su obavezne od strane međunarodnih ili lokalnih propisa. U suprotnom, dovešćete sebe u rizik da budete zaustavljeni na graničnom prelazu neke zemlje.
  • Regulative što se tiče vakcinacije su promjenljive, tako da prije nego što se odlučite za put provjerite koje su obavezne, a koje vakcine se preporučuju.

Rječnik bolesti

Žuta groznica

Virus koji se prenosi od strane komaraca, česta je pojava na području sjevernog dijela Južne Amerike i Afrike. Može biti smrtonosan. Prilikom ulaska u nekoliko zemalja gdje je vakcinacija protiv žute groznice obavezna, potrebno je da pokažete specijalnu „žutu knjižicu“ sa certifikatom o imunizaciji. U Poljskoj, moguće je dobiti vakcinu protiv žute groznice u ovlaštenim centrima koji su označeni od strane Instituta za javnog zdravlje.

Tetanus i difterija

Tetanus je akutna zarazna bolest – može biti čak i fatalna – sa teškim tokom. Bakterija tetanusa često uđe u tijelo kroz inficiranu ranu i zbog toga se vakcinacija strogo preporučuje osobama koje se bave ekstremnim sportovima i onima koji odlaze na terene gdje se mogu lahko povrijediti. Difterija je također akutna zarazna bolest, njeni glavni simptomi su osjećaj groznice, povraćanje, bolovi u grlu i teškoće prilikom gutanja.

Hepatitis A

Virusna bolest koja je česta za tropske zemlje i područja sa nedovoljno sanitarnih uslova. Tipični simptomi ove bolesti uključuju gastrointestinalne probleme, malaksalost, pospanost, glavobolju, nedostatak apetita. Hepatitis A se obično prenosi izlaganjem tečnostima i sekretu bolesne osobe ili uzimanjem kontaminirane hrane i pića. Vakcinacija protiv hepatitisa A preporučuje se putnicima širom svijeta.

Hepatitis B

Infekcija hepatitisom B generalno se prenosi preko krvi (transfuzija, hirurški instrumenti, šprice, tetoviranje, akupunktura) i u manjoj mjeri putem seksualnog kontakta. Vakcinacija se preporučuje ljudima širom svijeta, kod kojih postoji rizik od izlaganja toj bolesti.

Tifus

Tifus je akutna infekciona bolest rasprostranjena u svim egzotičnim zemljama sa tropskom klimom. Vakcinacija se strogo preporučuje putnicima koji planiraju duži boravak u ruralnim područjima tropskih zemalja. Kao bi se smanjio rizik od infekcije, vakcinišite se unaprijed i dok ste u inostranstvu ispoštujte sve sanitarne regulative – oprati voće i povrće prije nego što ga pojedete i pijte vodu iz pouzdanih izvora. Ljudi koji su oboljeli od tifusa moraju se podvrgnuti medicinskom tretmanu u bolnici.

Poliomijelitis (dječija paraliza)

Visoko zarazna bolest koja mahom pogađa djecu. Ovaj virus se prenosi kroz kontaminiranu hranu i piće. Prvi simptomi uključuju groznicu, ukočenost vrata, umor, glavobolju i povraćanje ali bolest može prouzrokovati oštećenje nervnog sistema i paralizu mišića. Vakcinacija je jedan od najefikasnijih metoda prevencije.

Meningitis

Rizik od ove zarazne bolesti javlja se mahom u centralnoj Africi, ali postoje slučajevi koji su se dogodili i u Aziji i Sjevernoj Americi.  Prvi simptomi ove bolesti su ukočenost vrata, glavobolja i osip.

Malarija

Vakcina protiv malarije nije još uvijek razvijena – obično se koriste profilaktički lijekovi. Ova bolest, koja se prenosi od strane komaraca, široko je rasprostranjena u preko 100 zemalja jugoistočne Azije, Afrike i Južne Amerike (tropska područja). Simptomi malarije podsjećaju na simptome gripe – groznica, bol u mišićima, osjećaj hladnoće. Ako se to dogodi, odmah potražite medicinsku pomoć.

Denga

Jedna od najčešćih bolesti koju prenose komarci u tropskim zemljama. Tipični simptomi ove bolesti su osjećaj groznice, glavobolje, bol u zglobovima (artralgija), a u nekim slučajevima – krvarenje. Dengu možete spriječiti tako što ćete se prethodno zaštititi od uboda komaraca.

Bjesnilo

To je virusna bolest koja izaziva smrtonosni encefalitis. Rizik od dobijanja bjesnila je visok u tropskim zemljama, ali se može preventivno spriječiti pravovremenom vakcinacijom.

Zapamtite!

Ako planirate putovanje u tropske krajeve, od najveće je važnosti kupiti putno osiguranje! Ono će Vam biti jako korisno i pokriće Vam sve medicinske troškove, ukoliko ih budete imali dok ste na putovanju. 

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.pl S.A.

Zainteresirao vas je članak ali treba vam više informacija?
Hvala na pomoći

Vaše mišljenje će nam pomoći da kreiramo bolje i relevantnije članke.

Trenutno nismo u mogućnosti da pošaljemo vaše prijedloge

Pošaljite ponovo ili pokušajte kasnije.