Jelovnik

Vaksinišite se prije putovanja

Vaksinišite se prije putovanja

Vakcinacija se preporučuje, pogotovu putnicima koji putuju u tropske krajeve. Možete se vakcinisati u lokalnoj sanitarno - epidemiološkoj stanici ili drugoj specijalizovanoj medicinskoj ustanovi. Listu mjesta za vakcinaciju možete pronaći na internet stranici Instituta za javno zdravlje.

Zapamtite

  • U zavisnosti od vrste vakcine, najbolje bi bilo se vakcinišete 6 do 8 sedmica prije putovanja, ali ne kasnije od 4 sedmice pred putovanje.
  • Vakcinacija je izuzetno važna ako planirate da putujete u ruralna područja, šumska podneblja ili mjesta sa nedovoljno sanitarnih uslova.
  • Podvrgnite se svim vakcinacijama koje su obavezne od strane međunarodnih ili lokalnih propisa. U suprotnom, dovešćete sebe u rizik da budete zaustavljeni na graničnom prelazu neke zemlje.
  • Regulative što se tiče vakcinacije su promjenljive, tako da prije nego što se odlučite za put provjerite koje su obavezne, a koje vakcine se preporučuju.

Rječnik bolesti

Žuta groznica

Virus koji se prenosi od strane komaraca, česta je pojava na području sjevernog dijela Južne Amerike i Afrike. Može biti smrtonosan. Prilikom ulaska u nekoliko zemalja gdje je vakcinacija protiv žute groznice obavezna, potrebno je da pokažete specijalnu „žutu knjižicu“ sa certifikatom o imunizaciji. U Poljskoj, moguće je dobiti vakcinu protiv žute groznice u ovlaštenim centrima koji su označeni od strane Instituta za javnog zdravlje.

Tetanus i difterija

Tetanus je akutna zarazna bolest – može biti čak i fatalna – sa teškim tokom. Bakterija tetanusa često uđe u tijelo kroz inficiranu ranu i zbog toga se vakcinacija strogo preporučuje osobama koje se bave ekstremnim sportovima i onima koji odlaze na terene gdje se mogu lahko povrijediti. Difterija je također akutna zarazna bolest, njeni glavni simptomi su osjećaj groznice, povraćanje, bolovi u grlu i teškoće prilikom gutanja.

Hepatitis A

Virusna bolest koja je česta za tropske zemlje i područja sa nedovoljno sanitarnih uslova. Tipični simptomi ove bolesti uključuju gastrointestinalne probleme, malaksalost, pospanost, glavobolju, nedostatak apetita. Hepatitis A se obično prenosi izlaganjem tečnostima i sekretu bolesne osobe ili uzimanjem kontaminirane hrane i pića. Vakcinacija protiv hepatitisa A preporučuje se putnicima širom svijeta.

Hepatitis B

Infekcija hepatitisom B generalno se prenosi preko krvi (transfuzija, hirurški instrumenti, šprice, tetoviranje, akupunktura) i u manjoj mjeri putem seksualnog kontakta. Vakcinacija se preporučuje ljudima širom svijeta, kod kojih postoji rizik od izlaganja toj bolesti.

Tifus

Tifus je akutna infekciona bolest rasprostranjena u svim egzotičnim zemljama sa tropskom klimom. Vakcinacija se strogo preporučuje putnicima koji planiraju duži boravak u ruralnim područjima tropskih zemalja. Kao bi se smanjio rizik od infekcije, vakcinišite se unaprijed i dok ste u inostranstvu ispoštujte sve sanitarne regulative – oprati voće i povrće prije nego što ga pojedete i pijte vodu iz pouzdanih izvora. Ljudi koji su oboljeli od tifusa moraju se podvrgnuti medicinskom tretmanu u bolnici.

Poliomijelitis (dječija paraliza)

Visoko zarazna bolest koja mahom pogađa djecu. Ovaj virus se prenosi kroz kontaminiranu hranu i piće. Prvi simptomi uključuju groznicu, ukočenost vrata, umor, glavobolju i povraćanje ali bolest može prouzrokovati oštećenje nervnog sistema i paralizu mišića. Vakcinacija je jedan od najefikasnijih metoda prevencije.

Meningitis

Rizik od ove zarazne bolesti javlja se mahom u centralnoj Africi, ali postoje slučajevi koji su se dogodili i u Aziji i Sjevernoj Americi.  Prvi simptomi ove bolesti su ukočenost vrata, glavobolja i osip.

Malarija

Vakcina protiv malarije nije još uvijek razvijena – obično se koriste profilaktički lijekovi. Ova bolest, koja se prenosi od strane komaraca, široko je rasprostranjena u preko 100 zemalja jugoistočne Azije, Afrike i Južne Amerike (tropska područja). Simptomi malarije podsjećaju na simptome gripe – groznica, bol u mišićima, osjećaj hladnoće. Ako se to dogodi, odmah potražite medicinsku pomoć.

Denga

Jedna od najčešćih bolesti koju prenose komarci u tropskim zemljama. Tipični simptomi ove bolesti su osjećaj groznice, glavobolje, bol u zglobovima (artralgija), a u nekim slučajevima – krvarenje. Dengu možete spriječiti tako što ćete se prethodno zaštititi od uboda komaraca.

Bjesnilo

To je virusna bolest koja izaziva smrtonosni encefalitis. Rizik od dobijanja bjesnila je visok u tropskim zemljama, ali se može preventivno spriječiti pravovremenom vakcinacijom.

Zapamtite!

Ako planirate putovanje u tropske krajeve, od najveće je važnosti kupiti putno osiguranje! Ono će Vam biti jako korisno i pokriće Vam sve medicinske troškove, ukoliko ih budete imali dok ste na putovanju. 

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.pl S.A.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!