Jelovnik

Savjeti u vezi sa ishranom i higijenom na putu

Savjeti u vezi sa ishranom i higijenom na putu

Da biste izbjegli neprijatne stomačne probleme kada putujete u inostranstvo, preduzmite posebne mjere kad su higijena i ishrana u pitanju:

  • NEMOJTE PITI vodu iz česme u egzotičnim zemljama, niti bilo gdje drugdje kada sumnjate da je voda dobra za piće.
  • Uvijek perite ruke prije jela i nakon odlaska u toalet.
  • Ponesite antibakterijski gel za ruke sa sobom i koristite ga tamo gdje nema tekuće vode i sapuna.
  • Perite i ljuštite voće i povrće – posebno ono kupljeno na lokalnoj pijaci u tropskim zemljama. Ako nemate mogućnost za to, ostavite ga da odstoji 20 minuta u prečišćenoj vodi (apotekar vas može uputiti koje tablete za prečišćavanje vode da koristite).
  • Jedite u popularnim restoranima – mnoštvo ljudi koji u njima jedu znači da je hrana svježa i ukusna. Budite pažljivi kad su u pitanju morski plodovi, sladoled, kolači i torte s kremom itd. – ako mislite da je hrani istekao rok trajanja, potražite neko drugo mjesto za jelo.
  • Uvijek provjeravajte rok upotrebe prehrambenih proizvoda.

 

Dijareja

Nažalost, dijareja je nešto sa čime se suočavaju posjetioci većine tropskih zemalja, a javlja se i na manje egzotičnim destinacijama. Ako ste prinuđeni na odlazak u toalet manje od triput dnevno, trebalo bi da možete da kontrolišete simptome nekim od popularnih lijekova bez recepta, kao što su medicinski ugalj, Smecta ili Loperamid. Obavezno ponesite neki od njih sa sobom na put.

Dok traju simptomi, jedite samo lahko probavljivu hranu: dvopek ili dobro skuhani bijeli pirinač. Izbjegavajte da pijete voćne sokove jer oni jačaju dijareju – pokušajte da umjesto toga pijete biljne čajeve, na primjer kamilicu ili nanu.

Ako se problemi pojačaju i potraju nekoliko dana, a pogotovo ako ih prate temperatura ili jaki bolovi u stomaku, potražite savjet doktora.

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.pl S.A.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!