Jelovnik

Lijekovi u ručnom prtljagu u avionu

Lijekovi u ručnom prtljagu u avionu

Putnici često imaju nedoumice u vezi toga koji su lijekovi dozvoljeni u ručnom prtljagu u avionu. Iako se čini komplikovano, pravila su sasvim jasna.

Koji lijekovi su dozvoljeni za unos u avion?

Pravila koja se odnose na prevoz tečnosti ne važe kada je u pitanju prevoz lijekova. U avion možete ponijeti pilule, sirupove, ampule sa inekcijama, kapi, mehleme i slične lijekove koji će Vam trebati za vrijeme putovanja. Ovo važi i za lijekove koje možete kupiti bez recepta.

Prevoz medicinskih predmeta u avionu

U ručnom prtljagu možete poneti i medicinske predmete, ukoliko Vam trebaju za vrijeme putovanja. Ovo podrazumijeva na primjer inekcije, inzulinske pumpe, glukometre, inhalatore. Ljudi koji koriste štake ili proteze također mogu da ih ponesu u avion. Važno je napomenuti da oprema za pomoć pri kretanju ne smanjuje dozvoljenu težinu prtljaga.

Kada je riječ o invalidskim kolicima, stvar je malo drugačija. U zavisnosti od pravila aviokompanije i vrste aviona kojim putujemo, invalidska kolica se uzimaju u avion ili smještaju u prtljažnik. U ovoj drugoj situaciji, osoba sa invaliditetom mora koristiti posebna invalidska kolica osigurana od strane aerodroma. Posada uzima invalidska kolica u skladište, a nakon slijetanja kolica se vraćaju putniku što je brže moguće.

Sigurnosna kontrola na aerodromu

Za vrijeme lične sigurnosne kontrole morate pripremiti sve lijekove i medicinske predmete koje namjeravate ponijeti u avion. Iako ovo nije uvijek neophodno, vrijedi da imate sa sobom potvrdu od doktora gdje je navedeno koji su Vam lijekovi ili druga medicinska oprema neophodni za vrijeme putovanja. U slučaju sumnje, ovakav dokument će Vam omogućiti da bez problema prođete sigurnosnu kontrolu.

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.pl S.A.

Zainteresirao vas je članak ali treba vam više informacija?
Hvala na pomoći

Vaše mišljenje će nam pomoći da kreiramo bolje i relevantnije članke.

Trenutno nismo u mogućnosti da pošaljemo vaše prijedloge

Pošaljite ponovo ili pokušajte kasnije.