Jelovnik

Lijekovi u ručnom prtljagu u avionu

Lijekovi u ručnom prtljagu u avionu

Putnici često imaju nedoumice u vezi toga koji su lijekovi dozvoljeni u ručnom prtljagu u avionu. Iako se čini komplikovano, pravila su sasvim jasna.

Koji lijekovi su dozvoljeni za unos u avion?

Pravila koja se odnose na prevoz tečnosti ne važe kada je u pitanju prevoz lijekova. U avion možete ponijeti pilule, sirupove, ampule sa inekcijama, kapi, mehleme i slične lijekove koji će Vam trebati za vrijeme putovanja. Ovo važi i za lijekove koje možete kupiti bez recepta.

Prevoz medicinskih predmeta u avionu

U ručnom prtljagu možete poneti i medicinske predmete, ukoliko Vam trebaju za vrijeme putovanja. Ovo podrazumijeva na primjer inekcije, inzulinske pumpe, glukometre, inhalatore. Ljudi koji koriste štake ili proteze također mogu da ih ponesu u avion. Važno je napomenuti da oprema za pomoć pri kretanju ne smanjuje dozvoljenu težinu prtljaga.

Kada je riječ o invalidskim kolicima, stvar je malo drugačija. U zavisnosti od pravila aviokompanije i vrste aviona kojim putujemo, invalidska kolica se uzimaju u avion ili smještaju u prtljažnik. U ovoj drugoj situaciji, osoba sa invaliditetom mora koristiti posebna invalidska kolica osigurana od strane aerodroma. Posada uzima invalidska kolica u skladište, a nakon slijetanja kolica se vraćaju putniku što je brže moguće.

Sigurnosna kontrola na aerodromu

Za vrijeme lične sigurnosne kontrole morate pripremiti sve lijekove i medicinske predmete koje namjeravate ponijeti u avion. Iako ovo nije uvijek neophodno, vrijedi da imate sa sobom potvrdu od doktora gdje je navedeno koji su Vam lijekovi ili druga medicinska oprema neophodni za vrijeme putovanja. U slučaju sumnje, ovakav dokument će Vam omogućiti da bez problema prođete sigurnosnu kontrolu.

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.pl S.A.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!