Jelovnik

Kako savladati strah od letenja?

Kako savladati strah od letenja?

Stres zbog letenja avionom obično se pojavi već nekoliko sedmica prije rezervisanog leta. Kako se osloboditi ovog straha koji Vas opterećuje?

Navodimo Vam pet jednostavnih načina da se oslobodite svog straha od letenja.

Saznajte što više toga unapred

Upoznajte se sa procedurama check-ina i sigurnosnih provjerana aerodromu, kao i sa detaljima svog leta. Saznajte zašto je turbulencija prirodna pojava. Time što ćete poznavati ove pojedinosti moći ćete da u glavi osmislite kompletan tok putovanja i nećete dozvoliti da vam nepredviđene situacije izazovu nepotrebni dodatni stres. Što više toga znate, to se manje plašite!

Poradite na tome da se osjećate komotno

Prije leta se dobro naspavajte i potrudite se da budete što opušteniji. Obucite komotnu odjeću. Hidrirajte organizam dovoljno prije putovanja i tokom leta, ali se suzdržite od napitaka koji u sebi sadrže kofein (kafe ili jakih čajeva), kao i od alkohola. Prije polijetanja pojedite lagan obrok.

Dođite ranije na aerodrom

Nije loše doći na aerodrom ranije nego što je potrebno. Prošetajte se aerodromom i osjetite atmosferu koja vlada na njemu.

Lakše je u društvu

Ako postoji mogućnost za to, putujte sa nekim prijateljem ili članom porodice. Lakše ćete se osloboditi tenzije kada budete porazgovarali sa nekim ko Vam je blizak.

Vrijeme je da se opustite!

Pokušajte da se opustite što više tokom leta. Ponesite sa sobom u avion omiljenu knjigu, slušajte neku opuštajuću muziku. Avio-kompanije putnicima obično nude različite opcije za zabavu, te iskoristite njihovu audio-video ponudu. Ako ste se uputili na odmor, samo se smjestite što udobnije i razmišljajte o tome kako ćete divno provoditi vrijeme kada stignete na svoju destinaciju.

 

Savjet

Ako je Vaš strah od letenja zaista nesnosan, potražite savet od doktora: moguće je da će Vam prepisati neki blagi lijek za smirenje koji će vam pomoći da se bolje osjećate tokom uzlijetanja ili samog leta. 

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.pl S.A.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!