Jelovnik

Koje dokumente treba ponijeti sa sobom u avion?

Koje dokumente treba ponijeti sa sobom u avion?

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine podsjeća da je uvijek prilikom putovanja avionom neophodno imati sa sobom pasoš.

Ukoliko putujete u zemlje van EEP (Evropski ekonomski prostor), Vaš pasoš mora važiti minimum 3 mjeseca unaprijed, a u nekim slučajevima (npr. ukoliko putujete u Keniju i Egipat), minimalno 6 mjeseci nakon datuma povratka.

Ukoliko je pasoš oštećen ili mu je istekao datum važenja, ni u kom slučaju nije moguć prelazak granice i u takvoj situaciji putniku neće biti dozvoljeno da se ukrca u avion i neće imati pravo na refundaciju avio karte.

Posjedovanje adekvatnog, važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš ili za građanje EEP-a – lična karta) je apsolutno neophodno prilikom putovanja u inostranstvo.

Viza

Prije početka putovanja obavezno provjerite vizni režim zemlje u koju letite (provjerite informacije o trenutno važećem viznom režimu)

Nezavisno od viznog režima u zemljama gdje putujete, provjerite obavezno i uslove tranzitiranja u zemljama gdje presjedate. U nekim zemljama je potrebna tranzitna viza za građanje određenih zemalja (npr. u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji).

Naši konsultatni mogu Vam dati osnovne informacije o tome da li je viza neophodna i koja vrsta vize je potrebna. Treba imati na umu da se eSky ne bavi izdavanjem viza i da nije u mogućnosti dati detaljne informacije po ovom pitanju.

Elektronski broj karte i boarding karta

Preporučljivo je imati broj (šifru) rezervacije ili broj elektronske karte prilikom dolaska na aerodrom jer u mnogome možete olakšati proces check-ina. Nedostatak broja rezervacije ili broja elektronske karte može uzrokovati problem u uparivanju putnikovog prezimena sa spiska putnika sa prezimenom na putnoj ispravi i kao rezultat zabranu ulaska u avion.

Ukoliko putujete sa avio kompanijama poput Ryanair-a, Wizz Air-a ili EasyJet-a možete uraditi Vaš check-in putem eSky web stranice. Detaljno uputstvo i link za check-in primićete u mailu zajedno sa Vašom elektronskom kartom. Link Vas preusmjerava na web stranicu gdje možete naći formular za check-in – nakon popunjavanja podataka primićete mail sa potvrdom odrađenog check-ina i bording kartom. Nemojte zaboraviti odštampati taj dokument i ponijeti ga sa sobom na let zajedno sa putnom ispravom koju ste koristili za vreme check-ina.

Vaučer za hotel

Vaučer za hotel koji ste primili na svoj mail treba odštampati i ponijeti na put kao dokaz o uplaćenom smještaju. Na osnovu odštampanog vaučera putnicima se uručuje ključ za njihovu sobu.

Polisa osiguranja

Nakon što uplatite polisu osiguranja putem eSky portala, primićete dokument na na koji ste naveli. Trebate ga odštampati i za vrijeme putovanja uvijek nositi sa sobom kao dokaz da posjedujete putno osiguranje. Ukoliko nemate osiguranje provjerite kako odabrati odgovarajuću polisu.

Drugi dokumenti

Na letovima za neke destinacije ili u određenim okolnostima, neophodno je da putnici ponesu sa sobom određene dokumente kojima mogu dokazati da ih ništa ne sprječava da uđu u avion. Ovdje se radi o dokumentima kao što su:

  • Ljekarska potvrda kojom se dokazuje da trudna žena može putovati avionom (najčešće neophodna od 28. sedmice trudnoće, ali je vrijedi imati i ranije)
  • Potvrda o vakcinaciji (ukoliko su vakcine potrebne u zemlji u koju putujete ili u zemljama gdje presjedate)
  • Dozvolu za prevoz nepraćenog djeteta od strane aviokompanije (ukoliko dijete putuje bez staratelja)
  • Potvrda od veterinara i pasoš za životinju (ukoliko putujete sa kućnim ljubimcem)
  • Dozvola za transport oružja (ukoliko nosite sa sobom npr. oružje za lov)

 

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.ba.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!