Jelovnik

Prtljag, kolica i auto-sjedište u avionu

Prtljag, kolica i auto-sjedište u avionu

Dozvoljeni prtljag za bebe i djecu

Djeca mlađa od 2 godine koju će odrasla osoba držati u krilu putuju po cijeni karte koja iznosi 10–30% od cijene karte za odraslu osobu (kod standardnih avio-kompanija) ili po cijeni koja se određuje prema dužini leta (kod niskotarifnih kompanija) i za njih nije dozvoljen dodatni prtljag ili je dozvoljeni prtljag ograničen.

Avionske karte za djecu uzrasta do 12 godina obično su 25–30% jeftinije nego karte za odrasle. Mali putnici imaju isti dozvoljeni prtljag kao odrasli ili je taj prtljag neznatno manji.

Opšte pravilo je da se unošenje kolica za bebu koja se mogu sklopiti (nazivaju se rasklopiva, kolica na rasklapanje ili kišobran-kolica) ne naplaćuje. Ona se obično smještaju u prtljažnik aviona. Možete ih dovesti sve do stepenica kojima se penjete u avion, gde će ih od vas preuzeti neko od osoblja i smjestiti ih u prtljažnik. Potom dijete unosite uz stepenice u avion. Kolica će vam biti vraćena odmah po slijetanju.

Putovanje s malim djetetom u krilu

Postoje dvije opcije kada putujete avionom sa djetetom mlađim od 2 godine: ono može sjediti na zasebnom sjedištu, bezbijedno vezano u sjedištu za dijete (obično tek od 6 meseci starosti), a može sjediti i u krilu svog roditelja ili zakonskog staratelja. Ova druga opcija je znatno povoljnija (cijena avio-karte za dijete u tom se slučaju kreće oko 10–30% cijene karte za odraslog ili je fiksna i zavisi od dužine leta), a ponekad djeca ovako mogu putovati i besplatno.

Zbog toga su, naravno, pravila za dozvoljen prtljag različita za djecu – na ime malog deteta ne možete prijaviti prtljag ili je dozvoljeni prtljag ograničen. Obično možete kolica ili nosiljku za dijete ponijeti kao ručni prtljag bez doplate.

U kabini svakog aviona postoje posebni sigurnosni pojasevi za malu djecu, koji su dostupni na zahtjev – trebalo bi ih vezati kad god je upaljena lampica kao znak da pojasevi treba da budu zavezani.

Zaštitno auto-sjedište u avionu

Generalno gledano, moguće je – čak se i preporučuje – da dijete u avionu sjedi u zaštitnom automobilskom sjedištu. Baš kao i u automobilu, sigurnosni pojasevi za odrasle ne štite male putnike onoliko dobro koliko ih štiti specijalni, za to osmišljeni, sistem kaiševa.

Ako odlučite da u avionu koristite zaštitno sjedište za dijete, potrudite se da provjerite da li je prilagođeno upotrebi u avionu. Ovo se označava posebnim simbolom. Ako auto-sejdište ne može bezbijedno da se uklopi u avionsko sjedište (recimo zbog svoje veličine), može se uz doplatu prenijeti u prijavljenom prtljagu.

Neke avio-kompanije dozvoljavaju upotrebu zaštitnih sjedišta samo do određenog uzrasta, npr. prije nego što dijete napuni 3 godine.

Hrana za bebu u ručnom prtljagu i prioritetno ukrcavanje

Roditelji smiju da unesu hranu za bebe u avion – standardna pravila za ručni prtljag ne primjenjuju se na vodu, kašice niti na mlijeko za bebe. Međutim, od roditelja se može zahtijevati da probaju hranu za bebu tokom sigurnosne provjere na aerodromu. Većina avio-kompanija ima mikrotalasnu pećnicu u avionskoj kabini, pa slobodno možete zamoliti stjuardesu da vam zagrije tečnost u bočici. Posada također poziva porodice sa djecom da se prve ukrcaju u avion kako bi im pomogli da se smjeste na svoja sjedišta prije ulaska ostalih putnika.


Pravila i procedure kod različitih avio-prevoznika

Napravili smo spisak avio-kompanija i njihovih pravila kada je u pitanju dozvoljeni prtljag za djecu: Aeroflot, Aer Lingus, Air Canada, Air France, Air Serbia, American Airlines, Austrian, Belavia, British Airways, Brussels Airlines, Bulgaria Air, Cathay Pacific, Delta Airlines, easyJet, El Al, Emirates, Etihad Airways, Eurowings, Finnair, Jet2.com, LOT, Lufthansa, Norwegian, Qatar Airways, Ryanair, SAS, Singapore Airlines, Sun Express, Swiss, TAP, Turkish Airlines, Ukraine International, Vueling, Wizz Air.

Aeroflot

Kolica za bebu besplatno se predaju u prtljažnik aviona. Djeca do 2 godine starosti imaju pravo na isti prtljag kao i odrasli (u zavisnosti od putne klase).

Aer Lingus

Kada putujete s djetetom, bez naknade možete da čekirate kolica za dijete, nosiljku za dijete ili auto-sjedište.

Air Canada

Djeca koja sjede na zasebnom sjedištu imaju pravo na jednaku količinu prtljaga kao i odrasle osobe. Putnici koji putuju s bebom u krilu, u avion mogu besplatno da unesu 1 torbu (do 10 kg težine), uz svoj ručni prtljag.

Ako imate potpuno sklopiva kolica, možete ih dogurati do vrata aviona. Neko od osoblja će ih smjestiti u prtljažnik i biće Vam vraćena odmah po slijetanju. Ova usluga je besplatna. Različita pravila primenjuju se kad su u pitanju velika i teška kolica za djecu. Ona se isključivo mogu predati kao registrovani prtljag.

Putnici koji s bebom putuju u ekonomskoj klasi mogu da zatraže posebnu kolijevku (ako dijete ne može bez pomoći da sjedi). Iz sigurnosnih razloga, ona se može koristiti samo za bebe do 12 kg. Međutim, ova usluga nije dostupna u svim tipovima aviona.

Za djecu do 11. godine možete čekirati auto-sjedište bez naknade, uz standardni, njima dozvoljen, prtljag.

Air France

Na dugim letovima u putnim klasama business, ekonomskoj i premium ekonomskoj, putnici mogu zatražiti specijalnu kolijevku. Ona se može rezervisati samo za djecu koja su lakša od 10 kg i koja su niža od 70 cm. Starijoj djeci dozvoljeno je da putuju u svom auto-sjedištu.

Dozvoljava se besplatno unošenje kolica na rasklapanje i auto-sjedišta, koji se moraju čekirati.

Ako putujete s djetetom mlađim od 2 godine u krilu, možete ponijeti u kabinu 1 torbu, koja ne smije biti teža od 12 kg niti veća od 55 x 35 x 25 cm. Povrh toga, možete besplatno unijeti drugi komad ručnog prtljaga težine do 10 kg, besplatno.

Za djecu stariju od 2 godine i onu koja putuju u zasebnom sjedištu, dozvoljena je ista količina prtljaga kao i za odrasle.

Air Serbia

Za dijete mlađe od 2 godine koje roditelj drži u krilu nije dozvoljen nikakav ručni prtljag. Kad su u pitanju ostala djeca koja imaju zasebno sjedište, dozvoljeno je unošenje isto onoliko prtljaga koliko i za odrasle, prema tarifi za njih kupljene karte.

Dozvoljeno je unijeti kolica na rasklapanje ili nosiljku za bebu u kabinu, uz ostali standardni ručni prtljag prema tarifi.

Prema povoljnijim tarifama karte, djeca do 2 godine i starija imaju isti dozvoljeni prtljag kao i odrasli, u skladu s tarifom. Prema business tarifi, putnici sa dvogodišnjim djetetom mogu da čekiraju 1 komad prtljaga do 23 kg i rasklopiva kolica. Ostala djeca – identično kao i odrasle osobe – mogu da ponesu 2 komada prtljaga po najviše 32 kg, maksimalnih dimenzija 158 cm.

American Airlines

Iz sigurnosnih razloga zahtijeva se da djeca putuju u auto-sjedištu prilagođenom njihovom uzrastu, težini i visini, a neophodno je da to sjedište ima oznaku da je prilagođeno upotrebi u avionu.

U kabinu besplatno smijete ponijeti kolica na rasklapanje i komplet pelena.

Austrian

Zaštitno automobilsko sjedište (za koje je određeno da se može koristiti u avionu) može se unijeti u avionsku kabinu da u njemu sjedi dijete za koje je kupljeno zasebno sjedište. Za djecu mlađu od 2 godine možete ponijeti auto-sjedište, kolica ili kengur-nosiljku za bebu.

Belavia

Kolica za djecu na rasklapanje, zaštitno auto-sjedište ili kengur-nosiljka za bebu mogu se unijeti u avionsku kabinu.

British Airways

Malo dijete (0–2 godine) može da sjedi u krilu roditelja tokom leta ili u bilo kojem tipu sjedišta sa sistemom vezivanja pojasa za djecu koje je smješteno na sjedište pored. Na nekim trasama British Airways roditeljima daje na korištenje specijalno osmišljene kolijevke. Njih treba rezervisati unaprijed. Djeca starija od 3 godine mogu da putuju u sopstvenom auto-sjedištu.

Putnicima koji putuju sa djetetom (mlađim od 2 godine) dozvoljeno je da ponesu još jednu torbu sa stvarima koje će im možda zatrebati tokom leta (kao što su hrana, igračke ili pelene). Ostaloj djeci dozvoljeno je isto onoliko prtljaga koliko i odraslima.

Starija djeca bez naknade mogu ponijeti isto onoliko čekiranog prtljaga koliko i njihovi roditelji. Kada letite s malom djecom, možete čekirati jedan komad prtljaga besplatno, kolica na rasklapanje i zaštitno automobilsko sjedište.

Brussels Airlines

Djeca 2–11 godina imaju pravo na istu količinu ručnog i čekiranog prtljaga kao odrasle osobe.

Za putovanje sa malim djetetom (do 2 godine) koje ne zauzima zasebno sjedište, u kabinu aviona možete unijeti korpu za bebu ili kolica na rasklapanje, kao i hranu za bebu. Dozvoljeno je i da čekirate 1 torbu težine do 23 kg (osim za tarifu Check&Go, koja ne uključuje pravo na ručni prtljag uopšte).

Bulgaria Air

Dozvoljeni registrovani prtljag za malo dijete do 2 godine uključuje 1 torbu do 10 kg težine i kolica na rasklapanje. Hranu za bebu možete unijeti u avion.

Cathay Pacific

Vaše dijete može sjediti u svom sjedištu (prilagođenom upotrebi u avionu) ili možete podnijeti zahtjev da Vam se obezbijedi sjedište sa sistemom zaštite za djecu koje će obezbijediti ovaj avio-prevoznik. Ovo sjedište dostupno je u većini aviona. Sve letjelice kompanije Cathay Pacific opremljene su specijalnim kolijevkama za djecu koja su teška 12 kg ili manje.

Delta Airlines

Malo dijete do 2 godine putuje besplatno u krilu roditelja i ne možete za njega ponijeti prtljag bez naknade. Međutim, za malu djecu bez posebnog sjedišta, a za koju je plaćeno 10% cijene karte za odrasle, možete čekirati torbu do 10 kg i kolica za djecu na rasklapanje.

Ostala djeca, koja plaćaju bar 50% cijene karte za odraslu osobu, imaju pravo na istu količinu prtljaga kao i odrasli.

easyJet

Mala djeca i djeca starija od 2 godine imaju pravo na istu količinu čekiranog prtljaga kao odrasli. On se može sastojati od 3 komada prtljaga, a svaki od njih se doplaćuje.

El Al

Nosiljke za bebu do 9 mjeseci dostupne su u većini aviona. Za dijete od 2 godine ili mlađe možete ponijeti kolica na rasklapanje, kengur-nosiljku ili auto-sjedište (bez naknade). Predati prtljag ima ograničenje za dijete takvo da je dozvoljen 1 komad težine do 10 kg.

Emirates

Ako dijete nema zasebno sjedište, roditelji mogu da čekiraju jedan dodatni komad prtljaga težine do 10 odnosno 23 kg (u zavisnosti od dužine leta). Dozvoljeno je da se unese i jedna ručna torba s potrepštinama za dijete tokom leta i hranom za bebu, a koja ne smije po težini da premaši 5 kg, kao i jedna kolica za djecu na rasklapanje ili čvrsta nosiljka (sve to bez naknade).

Na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju roditelji mogu besplatno koristiti kolica na rasklapanje kako bi se nesmetano kretali aerodromom. Dostupna su i dvostruka kolica za blizance.

Avio-prevoznik Emirates za malu djecu (od 2 godine ili mlađu) osigurava jastuke i deke, kao i 75 cm duge specijalne kolijevke. One se mogu koristiti ako dijete ne prelazi težinu od 11 kg.

Etihad Airways

Djeca mlađa od 2 godine mogu sjediti u krilu ili se za njih mogu koristiti zaštitna sjedišta. Svako dijete koje ima između 2 i 3 godine mora da putuje u svom auto-sjedištu.

Kada putujete sa malom djecom koja nemaju svoje sjedište, dozvoljeno je ponijeti najviše 23 kg čekiranog prtljaga (važi za letove iz SAD, Kanade i Brazila) odnosno 10 kg (važi za sve ostale letove). Ručni prtljag ne smije biti teži od 5 kg – bez obzira na dužinu leta ili putnu klasu – a u njega se mogu spakovati hrana i ostale potrepštine za bebu tokom leta.

Eurowings

Fiksna cijena od 15 € po pravcu naplaćuje se za dijete mlađe od 2 godine koje sjedi u krilu starije osobe. Popust od 20% na cijenu karte važi za djecu do 11 godina i za malu djecu koja imaju zasebno sjedište. Možete bez naknade ponijeti i kišobran-kolica, auto-sjedište ili korpu za bebu za svako dijete.

Finnair

Malo dijete (uzrasta 0–2 godine) može da sjedi u krilu roditelja ili na bilo koji način vezano na susjednom sedištu.

Bez obzira na putnu klasu, na ime malog djeteta koje sjedi roditelju u krilu može se predati 1 komad prtljaga koji nije teži od 23 kg, kao i kišobran-kolica i auto-sjedište.

Djeca za koju je kupljeno zasebno sjedište, na kojem moraju sjediti poštujući pravila vezivanja, imaju pravo na istu količinu čekiranog prtljaga kao i odrasle osobe, a za njih možete ponijeti uz to još i rasklopiva kolica i zaštitno automobilsko sjedište.

Specijalne kolijevke za bebu dostupne su u avionu za bebe do 6 mjeseci starosti. Moraju se unaprijed rezervisati. Kolijevke su iznutra duge 70 cm i podržavaju najveću težinu od 11 kg.

Jet2.com

Roditelji nemaju pravo na pun obim prtljaga za malo dijete do 2 godine starosti ako nisu za njega rezervisali posebno sjedište.

Kišobran-kolica ili zaštitna automobilska sjedišta do maksimalne težine od 10 kg predaju se besplatno i prevoze u prtljažniku aviona za svaku bebu ili dijete. Ova pravila, međutim, zavise od toga koliko je mjesta slobodno u skladištu aviona. Ako nema dovoljno mjesta, kolica i auto-sjedišta biće prevezena sljedećim dostupnim letom. Sve što je teže od 10 kg biće naplaćeno kao prtljag prekomjerne težine.

LOT

Mala djeca (do 2 godine) koja sjede u krilu odrasle osobe imaju pravo na 1 besplatan komad prtljaga koji ne prelazi 23 kg, maksimalnih dimenzija 158 cm (bez obzira na dužinu leta i putnu klasu). Besplatan prtljag uključuje i kišobran-kolica.

Lufthansa

Mala djeca do 2 godine koja putuju u krilu roditelja ili staratelja imaju pravo na 1 besplatan čekiran prtljag do 23 kg (bez obzira na dužinu leta i putnu klasu). Za djecu stariju od 2 godine dozvoljena je ista količina prtljaga kao i za odrasle. Rasklopiva kolica, auto-sjedišta ili korpe za djecu mogu se unijeti u avion kao dodatni ručni prtljag bez naknade.

Radi veće sigurnosti, djeca do 7 godina starosti mogu da putuju u svojim auto-sjedištima. Ova opcija, međutim, za malu djecu (0–2 godine) dostupna je samo uz kupljenu dječiju kartu (jer onda dijete ne sjedi u krilu).

Vaše auto-sjedište mora biti savršeno funkcionalno i po svim traženim sigurnosnim standardima. Ako ne može na siguran način da se uklopi u sjedište u avionu, može se predati u prtljažnik uz doplatu.

Norwegian

Za djecu mlađu od 2 godine i onu koja nemaju posebno rezervisano sjedište nije dozvoljen ručni prtljag. Kao roditelju, međutim, dozvoljeno Vam je da unesete u avion hranu koja je bebi potrebna tokom leta. Možete za nju čekirati i prtljag do 5 kg. Stvari za svoje malo dijete možete upakovati u svoju torbu (biće vam dozvoljeno da unesete 5 kg više) ili da ponesete posebnu torbu za dijete.

U ostalim slučajevima djeca imaju pravo na istu količinu prtljaga kao i odrasle osobe.

Kolica na rasklapanje i auto-sjedište mogu se bez naknade ponijeti za djecu do 11 godina.

Qatar Airways

Putnici koji putuju sa djetetom do 11 godina starosti mogu besplatno da čekiraju jedna rasklopiva kolica. Ako malo dijete (0–2 godine starosti) držite u krilu tokom leta, dozvoljeni Vam je kao ručni prtljag 1 komad prtljaga do 10 kg težine, propisanih dimenzija do 50 x 37 x 25 cm.

Ograničenje težine prtljaga varira u zavisnosti od putne klase i dužine leta. Kada s malim djetetom letite u Argentinu, Brazil, Kanadu i SAD ili iz ovih zemalja u prvoj klasi, imate pravo na do 32 kg predatog prtljaga. U ekonomskoj klasi dozvoljeno je do 23 kg.

Karta za malo dijete na svim destinacijama uključuje jedan komad predatog prtljaga do 10 kg, bez obzira na putnu klasu rezervacije.

Ryanair

Putnik s djetetom u avion može unijeti 2 komada opreme besplatno – jedna rasklopiva kolica i jedan od sljedećih predmeta: auto-sjedište, buster sjedište ili tvrda kolica (koja se nazivaju i jaje). Ovi predmeti mogu se obilježiti za putovanje na šalteru za predaju prtljaga do 40 minuta prije zakazanog polijetanja.

Kolica za djecu mogu se gurati do stepenica kojima se ulazi u avion i biće smještena u prtljažnik.

Bebi i djeci do 2 godine dozvoljeno je da sjede u auto-sjedištima. Ona moraju, međutim, da budu smještena na zasebnom sjedištu, koje se kupuje po posebnoj tarifi za djecu. Putnici koji su za bebu kupili zasebno sjedište, u kabinu aviona mogu da unesu ručni prtljag do 10 kg težine i još jednu malu torbu. Također, imaju i opciju da kupe dodatni registrovani prtljag.

SAS

Mala djeca do 2 godine mogu da putuju u krilu odrasle osobe ili u svom auto-sjedištu. Kada birate ovu drugu opciju, moraćete da rezervišete sjedište isto kao i za starije dijete. Bebe koje će biti kod roditelja u krilu nemaju pravo na dodatni ručni prtljag, ali na njihovo ime možete predati jedan komad prtljaga do 23 kg.

Automobilsko sjedište za dijete koje nije planirano da se koristi u avionu biće prevezeno kao predati prtljag.

Kolica na rasklapanje za malu djecu od 2 godine ili manje mogu se predati na transport besplatno. Kolica za starije dijete računaju se kao jedan komad prtljaga.

Singapore Airlines

Djeci uzrasta od 6 mjeseci do 3 godine za koju je kupljeno posebno sjedište dozvoljeno je da koriste sopstveno zaštitno sjedište u kabini aviona (ako je odobreno u službi za provjeru spremnosti letenja).

Također, specijalne kolijevke u avionu obezbjeđuje Singapore Airlines. Svaka od njih dugačka je 70 cm i koristi se za težinu do najviše 14 kg. Preporučuje se da ovu kolijekvu, ako Vam je potrebna, rezervišete ranije, pošto je samo određen broj dostupan, a zahtjevi za njima ispunjavaju se prema redoslijedu kojim su podnijeti.

Sun Express

Za dijete do 2 godine starosti imate pravo na dodatni predati prtljag koji nije teži od 15 kg (na letovima u okviru zemlje) odnosno 20 kg (na međunarodnim letovima), kao i na auto-sjedište i kolica na rasklapanje.

U avion smijete unijeti svoje automobilsko sjedište koje će malo dijete koristiti, dokle god je ono certifikovano kao prilagođeno za putovanja avionom.

Swiss

Bebe i djeca mlađa od 2 godine mogu sjediti u krilu odrasle osobe tokom leta, a možete ih smjestiti i u zaštitna sjedišta za automobile. Svakom djetetu od 11 godina ili mlađem dozvoljeno je da koristi svoje auto-sjedište u kabini aviona.

Swiss nudi specijalne kolijevke za bebe do 8 mjeseci koje nisu teže od 11 kg. Dostupne su svim putnim klasama na dugim letovima i samo u business klasi na letovima u okviru Evrope.

TAP

Djeca do 5 godina mogu da sjede u auto-sjedištima koja su prilagođena upotrebi u avionima.

Bebe i djeca od 2 godine starosti ili mlađa koja nemaju posebno rezervisano sjedište mogu se smjestiti u specijalnu kolijevku koja je dostupna u avionu. Ona je dugačka 70 cm i služi za decu do 10 kg težine. Pristup joj je količinski ograničen, tako da se preporučuje da je rezervišete unaprijed (najbolje prilikom kupovine same karte).

Turkish Airlines

U avion možete unijeti automobilsko sjedište za dijete u kojem će ono sjediti. Ova mogućnost dozvoljena je samo ako ste kupili to sjedište. Možete unijeti i kolica na rasklapanje – možete ih na ulazu u avion predati u prtljažnik.

Za bebu ili dijete do 2 godine koji putuju u krilu roditelja možete ponijeti još jednu torbu koja se predaje na prevoz besplatno, a ne smije biti teža od 10 kg.

Ukraine International

Malo dijete (do 2 godine starosti) može da sjedi u krilu roditelja. Kada je vaša beba napunila 6 meseci, možete koristiti auto-sjedište koje je prilagođeno za putovanje avionom. Ova opcija, međutim, dostupna je samo ako ste kupili dodatno sjedište.

Kolijevke za djecu prihvataju se samo na dugim letovima – samo podnesite zahtjev za ovom uslugom prilikom rezervacije. Te kolijevke se unose u kabinu aviona.

Rasklopiva kolica mogu se unijeti besplatno za dijete od 2 godine ili mlađe.

Vueling

Putnici koji putuju sa malim djetetom (0–2 godine starosti) mogu da sa sobom ponesu kišobran-kolica, koja se ne naplaćuju dodatno. Njih treba, ispod stepenica prilikom ulaska u avion, predati posadi koja će ih staviti u prtljažnik i predati ih po slijetanju.

Wizz Air

Ako putujete sa djetetom mlađim od 2 godine, biće Vam dozvoljeno da ponesete rasklopiva kolica za dijete ili manju kolijevku, uz svoj ručni prtljag.

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.ba.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!