Jelovnik

Kako organizovati zanimaciju za dijete u avionu? Zabava i igre

Kako organizovati zanimaciju za dijete u avionu? Zabava i igre

Let sa djecom može se pokazati kao veoma zahtjevan za roditelje. Bez obzira na uzrast djeteta, dobra opcija bi bila pripremiti nekoliko igračaka ili smisliti neke ideje za igru kako biste mogli da animirate dijete na aerodromu ili tokom trajanja leta. Imajte na umu da djeca ipak najviše vole kada se zabavljaju sa svojim roditeljima.

Kako zabaviti dijete tokom leta?

Izbor igračaka i igara zavisi od godina djeteta, a naravno i od njegovih želja i sklonosti. Treba obratiti pažnju i na dužinu trajanja leta, kao i vrijeme u koje se on odvija. Najbolje je letjeti noću jer će tako vaše dijete moći da prespava čitav let. Pripremite se za putovanje koliko god ste u mogućnosti. Let može da bude jedno fenomenalno iskustvo za vaše dijete. Obavezno ponesite djetetove omiljene grickalice. U ponudi avio-kompanije pred putovanje pogledajte kakve su opcije dostupne za djecu tokom leta.

Omiljene igračke

Vaše društvo i bebine omiljene pelene biće dovoljni za jednu bebu. Možete također ponijeti i zvečku ili staviti ogrlicu sa perlama, koja također može poslužiti kao igračka.

Za bebu staru nekoliko mjeseci ponesite neku od takozvanih tihih knjiga, napravljenih od pamučnih materijala, sa mnoštvom džepova, trakica, dugmića i skrivenih iznenađenja. Vaše dijete čeka novi izazov sa svakom sljedećom otvorenom stranom.

Dijete od nekoliko godina ima puno energije – najbolje je za njega ponijeti različite igračke. Neke od ideja su:

  • konzola ili tablet sa omiljenim bajkama (ponesite slušalice i USB kabl jer se u mnogim avionima može povezati uređaj na ekran ispred putnika),
  • omiljena plišana igračka,
  • bojice i blok za crtanje – zamolite dijete da nacrta kako izgleda destinacija do koje letite, ili recimo kako izgledaju avion, kapetan aviona; podstaknite dijete da zabilježi sve detalje sa putovanja u slici,
  • novu igračku, koju dijete još nije vidjelo,
  • lutke za ruku, koje možete koristiti da biste djetetu objasnili šta se zbiva oko njega i šta će se dalje dešavati.

Zabava i igre

Djeci može brzo da postane dosadno, a nije zgodno ni nositi previše igračaka za njih. Korisno je zato imati neke ideje kako organizovati igre za koje nije potrebno ništa nositi sa sobom:

  • posmatranje oblaka i traženje njihovih oblika koji podsjećaju na neke životinje, zgrade, čudovišta itd.,
  • smišljanje riječi, primjera radi igra „kaladont“ (traženje riječi koje počinju na zadnje slovo ili dva neke druge riječi), prisećanje riječi na neko posebno slovo, grupisanje svih riječi koje su na određenu temu itd.,
  • upotrijebite maštu: šta biste vi radili u oblacima, na pustom ostrvu, kad biste bili pirati ili tome slično;
  • papir, kamen, makaze – karakteristična zarazna igra.

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.ba.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!