Jelovnik

Prtljag: ograničenje veličine i težine

Prtljag: ograničenje veličine i težine

Odabrali ste destinaciju i rezervisali avionske karte ... ali šta sad sa prtljagom? Pre nego što spakujete kofer ili torbu, treba da provjerite ispunjava li ograničenja vezana za veličinu i težinu. Koje su maksimalne dimenzije za registrovani prtljag? Koja je dozvoljena težina ručnog prtljaga? Aviokompanije primjenjuju svoju vlastitu politiku o veličini, težini i broju komada prtljaga koji su dozvoljeni, tako da uvijek prije polijetanja morate provjeriti kakav je prtljag dopušten. U suprotnom, cijena može biti veća od očekivane

Dimenzije ručnog prtljaga

Dopuštene dimenzije ručnog prtljaga variraju od aviokompanije do aviokompanije. Na primer, ograničenja za veličinu prtljaga koja primjenjuje Ryanair su skoro ista kao i ona za Wizz Air, ali postoji razlika od nekoliko centimetara. Čini se da to nije ništa veliko, ali može izazvati probleme na šalteru za čekiranje - ako vaša torba prelazi granice, ona će biti stavljena na čekanje i biće vam naplaćena prevelika naknada.

Generalno, trebate biti u mogućnosti da smjestite svoj ručni prtljag pod sjedište ispred vas ili u pretincu iznad vaše glave. Svaki prijevoznik ima svoju politiku o veličini i težini ručnog prtljaga. Također treba zapamtiti da dimenzije ručnog prtljaga uključuju sve dijelove koji su izbočeni, kao što su ručke, džepovi, točkovi itd… Obično, vaš ručni prtljag ne treba da teži više od 8-10 kg.

Dimenzije registrovanog prtljaga

Ako niste zadovoljni s dopuštenjima za ručni prtljag, možete dokupiti prtljag koji ćete predati (registrovati). Njegova veličina i težina treba da zadovolje zahtjeve vašeg avioprijevoznika, ali nije manje važna ni količina prtljaga koja se može ponijeti. Broj torbi koje možete predati ovisi o klasi putovanja. Konačnu cijenu određuje nekoliko faktora, kao što su broj komada, njihova težina, datum vašeg leta (u špicu sezone cijena će biti veća), kao i destinacija.

Posjetite našu web stranicu kako biste provjerili dimenzije i ograničenja težine i za registrovani i za ručni prtljag koja su uveli različiti avioprijevoznici.

Kakvu torbu treba kupiti?

Ako vas interesuje nabavka odgovarajućeg prtljaga za putovanje, treba uzeti u obzir niz faktora. Prije svega, provjerite politiku vašeg prijevoznika o veličini i težini prtljaga. Razmislite i koliko često ćete letjeti. Povremeni putnici mogu da izaberu nešto jeftinije torbe ili kofere, ali oni koji putuju češće, nekoliko puta mjesečno, prije bi trebalo da se odluče za visokokvalitetni, ojačani prtljag.

Postoji širok izbor prtljaga na tržištu- od čvrstih do mekih (provjerite ima li vaš kofer sistem za zaključavanje i točkove). Koji bi bio najbolji? Ako tražite torbu za ručni prtljag, odaberite mekanu torbu u stilu ruksaka - lakše ju je staviti u pretinac iznad glave. Meke rančeve ili naprtnjače je još lakše stisnuti. Možda bi vam se dopali i polutvrdi koferi koji nude veću zaštitu za vaše stvari. Međutim, oni su malo teži, što je mana kada se računa svaki gram.

Ukoliko ćete putovati s registrovanim prtljagom, bolje bi bilo da se odlučite za kofer s tvrdim stranicama, jer je definitivno manje lomljiv (imajte na umu da rukovaoci prtljaga na aerodromu  bacaju torbe bez imalo milosti). Najbolja opcija bi bio tvrd kofer od polikarbonata s ojačanjima za uglove koji pružaju dodatnu zaštitu. Vrijedi također investirati u kofer sa sistemom za zaključavanje (TSA lock) ili lokotom.

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.ba.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!