Jelovnik

Kako spakovati registrovani prtljag za let?

Kako spakovati registrovani prtljag za let?

Registrovani prtljag (predati, čekirani) prevozi se u prtljažniku aviona. Nakon dolaska na aerodrom možete ga predati avio kompaniji za vrijeme prijave na let (tzv. check-in, čekiranje) ili na specijalnom šalteru za predavanje prtljaga (tzv. baggage drop-off point).

Od trenutka kada je avio kompanija primila prtljag i označila ga specijalnim priveskom, ona preuzima odgovornost za Vaš prtljag. Vi dobivate drugi deo priveska, najčešće u obliku nalepnice zalepljene na bording karti. Po ovom privesku identifikuje se Vaš prtljag nakon sletanja a takođe je osnov za reklamaciju u slučaju da se prtljag uništi ili izgubi.

Koje dimenzije ima registrovani prtljag?

Dozvoljena veličina i težina predatog prtljaga je određena individualno od strane avio kompanije (provjerite detaljne informacije u vezi s težinom i dimenzijama registrovanog prtljaga).

Dimenzije dozvoljenog prtljaga zavise od vrste konekcije, rezervisane klase i rute, najčešće su:

158 cm

Maksimalna veličina registrovanog prtljaga za većinu avio kompanija; obračunava se kao zbir 3 dimenzije kofera

20-32 kg

Raspon težina za niskobudžetne i regularne avio kompanije

1-4 komada

Najčešća dozvoljena količina registrovanog prtljaga

Šta nije dozvoljeno ponijeti u registrovanom prtljagu?

Zbog sigurnosnih razloga postoje neka ograničenja u vezi s registrovanim prtljagom. Bez obzira na to za koju ste se avio kompaniju odlučili, za svakog putnika važi zabrana transporta eksploziva i lako zapaljivih materija u predatom prtljagu. Ovdje se podrazumijeva npr. 70%-tni i jači alkohol, vatromet, ambalaže s gorivom za upaljače, imitacije eksplozivnih uređaja. Također, zabranjene su hemijske i toksične materije kao što su otrovi (npr. protiv pacova ili miševa), pištolji sa suzavcem, korozivne hemikalije, boje i rastvarači, turističke plinske boce.

Pažnja! 
Dragocjene i lomljive predmete npr. laptop, fotoaparat, novac, nakit, dokumente ponesite sa sobom u ručnom prtljagu kako bi smanjili rizik od oštećenja ili gubljenja.

Specijalni prtljag

Ukoliko želite ponijeti veliki prtljag, prtljag koji ima netipičan oblik ili je podložan oštećenjima (npr. bicikl, daska za surfanje, snowboard, skije, muzički instrumenti i sl. ) morate to prijaviti prije polijetanja (najkasnije 48h prije polaska). U tom slučaju kontaktirajte naš Telefonski Servisni Centar. Naš konsultant će Vam pomoći da završite sve formalnosti.

Niskobudžetne avio kompanije

Jeftini prevoznici najčešće naplaćuju dodatno transport registrovanog prtljaga. Ukoliko se odlučite kupiti veliki kofer – označiti takvu opciju za vrijeme pravljenja rezervacije. Cijena naknade za registrovani prtljag biće uračunata u konačnu cijenu karte prije završetka procesa rezervacije.

 • U većini niskobudžetnih aviokompanija maksimalna težina jednog komada registrovanog prtljaga iznosi 32 kg. Čak i u slučaju da je putnik platio višak prtljaga, jedan komad prtljaga ne može prekoračiti ovu težinu.
 • Plaćeni predati prtljag koji prelazi ograničenje težine ili dozvoljene dimenzije smatra se viškom prtljaga ili specijalnim prtljagom i podliježe dodatnim naplatama.
 • Registrovani prtljag ne možete rezervisati za bebe do 2 godine.
 • Ne smijete podijeliti težinsko ograničenje među svoje kofere.
  Primjer: Ako dvije osobe putuju zajedno i rezervisale su 2 prtljaga do maksimalne težine 15 kg svaki, ne smiju da ponesu jedan prtljag težine 20 kg i drugi težine 10 kg.
 • Ne možete sabirati težinsko ograničenje svojih prtljaga.
  Primjer: Ako dvije osobe putuju zajedno i rezervisale su 2 prtljaga do maksimalne težine 15 kg svaki, ne smiju da ponesu jedan prtljag težine 30 kg.
 • Dozvoljenu težinu prtljaga za određene prevoznike naći ćete na njihovim web stranicama gdje se nalaze Opšti uslovi.

Regularne avio kompanije

 • Registrovani prtljag najčešće je uračunat u cijenu karte, međutim sve češće i regularne aviokompanije uvode dodatne naknade za predati prtljag.
 • Težinsko ograničenje i dozvoljena količina prtljaga za ponijeti razlikuje se zavisno od klase rezervisanog leta (ekonomska, business, prva) i destinacije.
 • Prtljag koji je prekoračio ograničenje smatra se viškom prtljaga i podliježe dodatnoj naplati prema cjenovniku.

Ograničenja u vezi s prtljagom

Pre nego što krenete pakovati stvari u kofer:

 • provjerite koji su uslovi transporta prtljaga avio kompanije sa kojom putujete,
 • uvjerite se koji su predmeti dozvoljeni za transport u ručnom, a koji u registrovanom prtljagu,
 • nemojte zaboraviti ograničenja vezana za transport tečnosti, gelova i aerosola. Kozmetika, pića i druge tečnosti koje nosite u ručnom prtljagu moraju se nalaziti u ambalaži ne većoj od 100 ml. Sve flašice i pakovanja trebate smjestiti u jednu plastičnu kesu. Svaki putnik može ponijeti u avionsku kabinu maksimalno 1l tečnosti. Ukoliko želite ponijeti kozmetiku u većoj ambalaži, moraćete je smjestiti u registrovanom prtljagu.

Pravila pakovanja prtljaga

Pripremajući prtljag za let, nemojte zaboraviti par pravila:

 • nakit, male elektronske uređaje, novac, ključeve, lijekove, dokumente i druge dragocjenosti uvijek smjestite u ručni prtljag,
 • osigurajte lomljive predmete; omotajte ih mekom krpicom ili papirom,
 • provjerite težinu prtljaga prije polaska na aerodrom kako bi izbjegli plaćanje naknada za višak prtljaga,
 • pobrinite se da Vaš predati prtljag ostane u neoštećenom stanju za vrijeme transporta – dobro zatvori i osiguraj svoje kofere, torbe ili ranac; koristi posebnu foliju, kaiš ili futrole,
 • uklonite sve privjeske od prethodnih letova sa kofera. Ukoliko ih ostavite može se desiti da će Vaš kofer biti preusmjeren na drugi aerodrom.
 • ostavite vaše kontakt podatke u koferu ili na posebnom privjesku koji zakačite na kofer, a koji možete dobiti za vreme check-ina.
 • Kako biste spriječili grešku za vrijeme preuzimanja prtljaga, personalizujte ga tako da ga odmah primetite na traci za preuzimanje ­— zavežite šareni končić ili zalijepite naljepnicu

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.ba.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!