Jelovnik

Kako prevoziti sportsku opremu avionom?

Kako prevoziti sportsku opremu avionom?

Avio kompanije nude uslugu prevoza sportske opreme. Zavisno od prevoznika, oprema se može smatrati dijelom registrovanog prtljaga ili se njen transport naplaćuje naknadno. Nemojte zaboraviti blagovremeno naručiti uslugu transporta sportske opreme  – pozovite Korisnički servis kako biste izbjegli znatno veće naknade za prijavu dodatnog prtljaga na aerodromu.

Kako pripremiti sportsku opremu za check-in?

Bicikl

  • Uklonite pedale ili ih osigurajte kako ne bi virili sa strane.
  • Odšrafite prednji točak i zakačite ga na ram bicikla.
  • Sklopite i osigurajte volan duž rama.
  • Ispraznite gume.
  • Spakujte bicikl u specijalnu foliju, plastičnu kesu ili kartonsku kutiju.

Oprema za ronjenje

  • Ispraznite bocu za vazduh.
  • Postavite sve prekidače i ventile u položaj OFF.
  • Uklonite sve izvore energije i lampice.

 

Opremu za ronjenje možete transportovati isključivo kao registrovani prtljag i to do određene težine. Prevoz ove opreme plaća se naknadno.

Lomljivi elementi moraju biti dobro osigurani, na primjer omotani  pjenom za motanje. Ukoliko želite ponijeti i harpun morate ga dobro osigurati, a municija mora biti spakovana odvojeno.

 

Daska za surfanje

Transport daske za surfanje ili jedrenje uvijek se dodatno naplaćuje, što znači da ih se smatra dodatnim prtljagom koji nije uključen u registrovani prtljag..

Pažnja!

Ukoliko težina daske zajedno sa dodatnom opremom prekorači 50 kg, prevoz će biti moguć isključivo cargo uslugom.

British Airways je jedna od aviokompanija koja nema u svojoj ponudi transport opreme za surfanje i jedrenje na dasci. Međutim, neke od niskobudžetnih avio kompanije nude tu uslugu, npr. Ryanair ili Wizz Air.

 

Skije i snowboard

Prevoz skija i dasaka za snowboard je moguć skoro sa svim avio kompanijama. Takva oprema tretira se kao sportski prtljag  –  jedan komad prtljaga može da se sastoji od para skija sa kopčama i vezovima i ski cipela (za skijanje na vodi  – samo skije).

Najbolje je zapakovati skije u futrolu za skije.

Cijena transporta sportskog prtljaga može varirati zavisno od avio kompanije. Mnoge regularne avio kompanije  (npr. LOT i Lufthansa) dozvoljavaju transport sportske opreme u registrovanom prtljagu i ne naplaćuju tu uslugu naknadno. Saznajte više o transportu  skija i daski u avionu.

 

Štapovi za golf

Niskobudžetne avio kompanije naplaćuju transport sportske opreme u skladu sa prevoznikovom tarifom. Većina regularnih avio kompanija nudi transport štapova za golf preko dozvoljene besplatne količine ručnog prtljaga i to bez dodatne naplate. Međutim, dodatna naknada može biti naplaćena ako torba za štapove nije standardne veličine ili u slučaju kad težina cijelog sportskog prtljaga prelazi dozvoljeni limit (najčešće 15 kg).

 

Upute i prijedlozi, koji se nalaze u ovom članku i povezanim člancima, su samo informativnog i pomoćnog karaktera i ne mogu da budu osnova za bilo koja potraživanja prema eSky.pl S.A.

Da li ovaj članak sadrži informacije koje ste tražili? Da | Ne
Po mom mišljenu, ovaj članak:
Hvala Vam na Vašem mišljenju!