Jelovnik

Pretražite letove za Chicago

Prikaži filtere

Chicago

Chicago (fonol.: Čikago), grad nebodera, je treći grad po veličini i značaju u SAD. Finansijski je, industrijski, kulturološki, sportski, trgovački, turističko-ugostiteljski i obrazovni centar Amerike. Smješten je u unutrašnjosti kontinenta, u državi Illinois. Poznat je i pod nazivom "Vjetroviti grad" zbog ledenih vjetrova koji pušu sa ogromnog jezera Mičigen. Gradom protječe rijeka Čikago. U njemu živi oko 2,5 miliona ljudi.

Na mjestu današnjeg Chicaga nekada su bila naseljena indijanska plemena i naziv Chicago dolazi od istoimene riječi plemena Miami i znači divlji luk (specifična vrsta koja je rasla uz rijeku Čikago). Tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka kontrolu nad velikim dijelom grada imali su gangsteri Johnny Torio i Al Capone.

Chicago je grad koji se neprestano razvija. Ima preko 200 kazališta i 200 umjetničkih galerija, 552 parka i oko 800 restorana. Ukupna dužina pješačkog područja uz jezero iznosi 46 km, od čega 30 km biciklističkih staza, a ukupna dužina plaža je 24 km. U Chicagu se godišnje održava 36 uličnih parada. Kupovinom jeftine avio karte i dolaskom u Chicago pripremite se na nagle promjene vremena, velike razlike u dnevnim temperaturama i nepredvidljive padavine.

Aerodrom

Dolazak u Chicago iz Europe jeftinom avio kartom koju ste obezbjedili preko internet tražilice letova kao što je eSky znači da ćete sletjeti na aerodrom O'Hara (ORD), najprometniji aerodrom na svijetu. Na brojne načine putnici mogu putovati sa aerodroma do različitih područja Chicaga.

Autobusi od ranog jutra do kasne večeri svakog sata saobraćaju između O'Hare i Midwaya, a procijenjeno vrijeme putovanja je 1 sat. Rute uključuju većinu čikaških četvrti i predgrađa. Shuttli polaze svakih 10-15 minuta sa svakog terminala. Nalaze se izvan područja za prijavu prtljaga na domaćim i međunarodnim terminalima. Za putnike koji putuju izvan područja Chicaga, regionalni autobusi za Illinois, Indijanu, Ajovu i Viskonsin polaze sa O'Hare. Taksi stajališta nalaze se na svim terminalima na donjem dijelu ivičnjaka izvan područja za prtljagu. Prosječna cijena od O'Hare do centra Chicaga je 30 do 40 USD. Kompanije Rideshare pružaju aplikacije ili digitalne platforme za povezivanje putnika kako bi mogli organizirati zajedničku uslugu prijevoza. Zona učitavanja Rideshare-a je obezbjeđena na aerodromu. Postoji transfer stanica O'Hare za putnike koji metroom putuju sa aerodroma u grad. Putnici bi trebalo da se autobusom sa aerodroma koji je označen kao Metra prevezu do stanice Metra s gornjeg nivoa svakog terminala. Kao što se vidi, ukoliko putujete praktično bilo kuda u Ameriku, Chicago je idealan kao kapija Amerike. Zato vrijedi rezervisati avionsku kartu iz Bosne i Hercegovine za Chicago. Ukoliko let za Chicago potražite na vrijeme, može se pokazati da avio karta iz Bosne i Hercegovine za Chicago i nije basnoslovno skupa.

Šta vidjeti u Chicagu?

Chicago je grad u kojem možete svaki sekund svog boravka provesti obilazeći atraktivna mjesta, ali neka ne smijete propustiti. Pristanište Navy Pier na jezeru Mičigen najposjećenija je turistička atrakcija u Chicagu. Sastoji se iz velikog broja šetališta, parkova, vrtova, prodavnica, restorana. Često se organiziraju događaji za obiteljske ljude s djecom. Vozite se točkom ako imate vremena.

Ako želite da pobjegnete od gradske buke, posjetite jedan od mnogobrojnih parkova. Milennium Park je najveći zeleni prostor u Čikagu, pored prostora za šetnju i odmaranje, arhitektonskih čuda u njemu ćete vidjeti i umjetnička djela i instalacije. Tokom zimskih mjeseci ovdje se možete klizati, a tokom ljetnih mjeseci najbolje je izležavanje na travi. Lincoln park je ogromna zelena površina pored jezera Mičigen. U parku se nalaze tereni za sve moguće sportove, plaže, zoo-vrt (najstariji u Americi, otvoren 1868. godine), Lincoln Park Conservatory, Chicago History Museum itd. Šetnja zoo-vrtom je besplatna. Grant park je poznat i pod nazivom „dvorište Čikaga“, što dosta govori o njegovom položaju i značaju koji ima među lokalnim stanovništvom. Podijeljen je na zone – za kućne ljubimce, djecu, skejtere. Muzej nauke i industrije je otvoren 1933. godine i jedan je od najvećih svjetskih muzeja koji slavi naučna dostignuća. Podijeljen je u nekoliko odjeljaka smještenih na tri kata. Oko 2.000 stalnih izložbi ovaj muzej čini atraktivnim za posjetioce. U njemu je dio posvećen Nikoli Tesli. Zar ovo nije i više nego dovoljno da vas potakne da pronađete povoljnu avionsku kartu za Chicago.

Da li znate u kom gradu živi najstarija riba u akvarijumu?

Kada budete u Chicagu Posjetite “Museum Campus“ gdje se na ogromnoj površini nalaze Adler Planetarium, Field Museum of Natural History i Shedd Aquarium. U Akvarijumu ćete vidjeti životinje iz vodenih okruženja širom svijeta, pingvine, aligatore, majmune ili ajkule. I ne propustite pozdraviti Grandad – najstariju ribu za koju se zna da živi u akvarijumu. Na Sheddu možete dodirnuti prirodu i istražiti je. Pored toga posjetite i Planetarijum Adler koji je prvi osnovani planetarijum u Americi, 1930. godine. Danas je ujedno i muzej posvećen studijama astronomije i astrofizike. Za sve ljubitelje prirode, Chicago je izvrsna destinacija te treba razmisliti o rezervaciji leta iz Bosne i Herecegovine za Chicago.

Willis Tower

Willis Tower je ikona Chicaga, najviša zgrada u Americi. Predstavlja nevjerojatan spoj biznisa, turizma i kulture. Nekada se zgrada zvala Sears Tower i smještena je u samom srcu grada. Visoka je 442 metra i ima ukupno 110 katova, a vrhovi antena su na 519 m iznad zemlje U njoj se nalazi veliki broj svjetski poznatih kompanija. Novcem koji ste uštedjeli kupovinom jeftine avio karte za Chicago priuštite si nezaboravan pogled od 360 stepeni na četiri države s vrha. Izađite na The Ledge - balkon od staklenog poda na 103. katu nad Chicagom.

Cijene gradskog prijevoza u Chicagu

Sve ulice u gradu su pod pravim uglom što omogućava laku orijentaciju i korišćenje gradskog prijevoza, bez problema i vrlo jeftino. Kupovinom dnevne karte (oko 5 dolara) obezbjedili ste neograničeni broje vožnji u 24h od trenutka kupovine, a važe i za buseve i za metro koji je u velikom djelu iznad zemlje. Chicago ima dugogodišnju bosanskohercegovačku dijasporu. Prvi stanovnici iz BiH su se nastanili u Chicagu još početkom 20. vijeka. Nakon rata u Bosni i Hercegovini njihov broj je znatno povećan te se procjenjuje da u Chicagu danas živi oko 40.000 bh. građana.

Kako naći jeftiniji let za Chicago?

Jeftinu avio kartu kupit ćete ako svoje putovanje planirate na vrijeme i strpljivo pretražujete internet tražilice letova kao što je eSky. Još uvijek ne postoji direktni let na relaciji bilo kog grada u BiH sa Chicagom. Najjeftinije avio karte iz BiH za Chicago su za let iz Sarajeva koje je vazdušnom linijom udaljeno gotovo 8000 km. Cijena je 591 EUR. U prosjeku, putovanje između ova dva grada, sa jednim presjedanjem, traje oko 14 sati. Cijena sa polascima sa drugih aerodroma je višestruko viša, a putovanje traje 2-3 puta duže.

✔️ Postoje li posebne ponude za letove za Chicago na eSky.ba?

Na web stranici eSky.ba redovno prenosimo ponude i prilike za putovanje po niskim cijenama. Pratite nas i inspirirajte se!

✔️ Mogu li se pobrinuti za osiguranje prilikom rezervacije leta za Chicago?

Na eSky.ba dok rezervirate avionske karte, također možete kupiti različite vrste osiguranja, prema Vašim potrebama. Zahvaljujući tome Vaše putovanje biće sigurno i ugodno.

✔️ Ako rezerviram let za Chicago, mogu li rezervirati ujedno i smještaj?

Na eSky.ba nudimo pretraživač smještaja zahvaljujući kojem možete voditi računa o svom smještaju u mjestu, u kojem putujete, čak i prije putovanja. Smještaj se može rezervirati neovisno od karte ili kao dio Let + Hotel paketa.

✔️ Koje avio-kompanije nude letove za Chicago?

Budite sigurni, da na eSky.ba ponuda letova za Chicago uključuje ne samo niskotarifne avio-kompanije, već i one koje su specijalizirane za visoki standard.

Korisne informacije o aerodromima u Chicagu

Idi na aerodrom

Popularne avio kompanije za Chicago

Tražite smještaj? Provjerite najbolje hotele u Chicagu

Nađite smještaj u Chicagu